MENIU

Angajații cu cele mai mici salarii din România, biciuiți cu o nouă taxă

<p>Legea falimentului personal, &icirc;n linie dreaptă</p>

Impozitarea bacșișurilor, adoptată miercuri de Guvern prin ordonanță de Urgență, îi va lovi în primul rând pe angajații cu cele mai mici salarii din economie: salariații din hoteluri și restaurante. Acestora li se va lua 16% din banii primiți de la clienți.

Impozit bacșiș. Angajații din hoteluri și restaurante vor fi primii loviți de noua lege a impozitării bacșișului, chiar dacă legea vizează și alte categorii de salariați care încasează bacșiș. Acestora li se va lua 16% din banii primiți de la clienți.

Impozit bacșiș De mai bine de zece ani, salariul mediu net încasat de cei care lucrează în industria hotelieră și în localurile de tip restaurante, puburi, baruri sunt cele mai mici din România. Situația se repetă fără în raportările statistice ale INS lună de lună.

Impozit bacșiș În prezent, angajații din hoteluri și restaurante sunt singurii care au un salariu sub 1.000 de lei din toată economia. Potrivit buletinului salarial al INS valabil pentru luna februarie 2015, salariul mediu net din industrie este de 999 lei.

Asta în timp ce salariul mediu pe economie este de 1.731 lei (aproape dublu față de salariații din industria ospitalității), iar cei care lucrează în fabricarea în produselor din tutun câștigă 5.151 lei pe lună, de exemplu.

Următoarea razie a ANAF: inspectorii antifraudă vor alerga după chelneri și cameriste

Impozit bacșiș Joburile din domeniul Horeca erau totuși atractive pentru că angajații își rotunjeau veniturile cu un bacșiș, care putea crește venitul lunar cu 25-50%. Ispita Finanțelor de a pune un nou jug pe angajații de la talpa economiei se bazează pe suma mare totală rămasă nefiscalizată în domeniul turismului.

Impozit bacșiș Nici taximetriștii nu vor fi prea fericiți să declare toate bacșișurile și să dea 16% la stat, în condițiile în care mulți dintre ei se plâng de câțiva ani de tarifele mici practicate în taximetrie.

Taximetriştii vor elibera bon fiscal şi pentru bacşişul primit de la client

Ce spune noua lege cu privire la modalitatea de impozitare? "Impozitarea propusă vizează taxarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor, respectiv cu 16% pe profit sau 3% pe venit în cazul microîntreprinderilor, bacşişul nefiind cuprins în sfera TVA.

Dacă se decide repartizarea către salariaţi, se impozitează veniturile angajatului din alte surse cu 16%, prin reţinere la sursă, iar sumele suplimentare nu sunt cuprinse în baza de impozitare a contribuţiilor sociale şi a contribuţiilor sociale de sănătate".

Vrea și statul bacșiș 16%

Guvernul a adoptat, printr-o ordonanţă de urgenţă, prevederea ca sumele pe care clienţii le lasă bacşiş să fie înregistrate pe bon fiscal separat şi să fie impozitate cu 16%, a anunţat ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, într-un briefing de presă la Palatul Victoria.

"OUG introduce unele prevederi pentru definirea sumelor încasate în plus sub formă de bacşiş în vederea evidenţierii acestui tip de venit pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării acestora. (...) Diferenţa între serviciul prestat şi dorinţa clientului de a recompensa serviciile prestate, această sumă se va bate pe bon fiscal separat şi se impozitează cu 16%", a spus Teodorovici, potrivit Agerpres.

Ministrul a adăugat că suma rezultată din bacşiş "poate rămâne la dispoziţia angajatorului care poate dispune fie păstrarea ei şi suportarea din aceasta a unor costuri pe care le are în mod curent, fie să fie distribuită către angajaţi pentru a-i stimula".

Teodorovici a mai susţinut că salariatul are obligaţia când se prezintă la locul de muncă să îşi înregistreze veniturile aflate asupra sa în registrul ţinut separat de către angajator.