Anchetă, la Iaşi, după ce un bătrân a murit după ce a fost plimbat între spitale
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au demarat o anchetă vizând acuzaţiile familiei unui bărbat în vârstă de 75 de ani care a murit după ce a fost transferat de la un spital la altul.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Marius Voicescu, a declarat, vineri, că la sediul instituţiei a fost depusă o plângere în care o femeie reclamă că tatăl său a murit pe 20 decembrie, după ce a fost plimbat între Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Boli Infecţioase.
"La începutul săptămânii am primit o reclamaţie. DSP a demarat o anchetă. În momentul în care vom avea rezultatele, le vom face publice. Vom vedea dacă a fost respectat protocolul privind transferul interclinic. Dacă există un diagnostic clar, atunci trebuie dus într-o clinică de specialitate. Dacă nu, se duce la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Sfântul Spiridon", a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.
În reclamaţia sa, fiica septuagenarului susţine că pe 18 decembrie 2017 bărbatul a început să se simtă rău, să acuze dureri în piept şi să aibă o tuse uscată, motiv pentru care a sunat la 112. Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă a transportat bărbatul la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde a şi fost internat cu diagnosticul de bronhopneumonie. În fişa medicală a pacientului există şi o trimitere de la medicul de familie către unitate medicală, eliberată pe 13 decembrie 2017.
Cei de la Spitalul de Pneumoftiziologie ar fi transferat bătrânul la Spitalul de Boli Infecţioase, cu suspiciunea de gripă, fără ca aparţinătorii să fie anunţaţi. Pe 20 decembrie, el a fost găsit mort în toaleta instituţiei medicale.
"Este un pacient cu vechi antecedente cardiace, adică triplu by pass aorto-coronarian din cauza mai multor infarcturi miocardice, cu anevrism de ventricul stâng. Cu o zi înainte de internarea la noi, pe baza unui bilet de trimitere, prin solicitare la Ambulanţă, prin 112, a fost direcţionat la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde a fost internat. Pacientul a stat un pic mai mult de 30 de ore în Spitalul Pneumoftiziologie. A fost o suspiciune din partea celor de acolo că pacientul ar avea gripă, deci să fie bronhopneumonie cu infecţie gripală. Nu a fost vorba de gripă. Raportul macroscopic anatomopatologic arată că leziunile cele mai importante erau cele de bronhopneumonie. Practic, este vorba de două lucruri concomitente: o infecţie bronho-pulmonară severă, pe de altă parte au fost şi problemele cardiace cronice. La Spitalul de Pneumoftiziologie a fost făcută şi o electrocardiogramă, fără nicio modificare vizibilă", a declarat dr Mihnea Hurmuzache, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase.
O anchetă a fost demarată şi de reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi de Colegiul Medicilor, după ce fiica bătrânului a depus o reclamaţie şi la aceste instituţii.