MENIU

Anchetă amplă la OMS! Angajați umanitari, acuzați de viol și exploatare - Mărturii șocante ale victimelor

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus

O anchetă a unei comisii independente a scos la iveală comportamentul inuman al unor lucrători umanitari, printre care și angajați ai Organizației Mondiale a Sănătății. În timpul crizei generate de epidemia de Ebola din Congo, aceștia au comis abuzuri sexuale și au fost implicați în incidente de exploatare.

Acuzațiile vizează perioada 2018-2020 și peste 80 de lucrători umanitari. 

Comisia a fost înființată după ce o investigație a organizațiilor Thomson Reuters Foundation și The New Humanitarian a intervievat peste 50 de femei care au acuzat lucrători umanitari angajați de OMS și alte organizații caritabile că au pretins favoruri sexuale în schimbul angajării sau păstrării locurilor de muncă.

Potrivit raportului comisiei, publicat marți, 21 din cei 83 de suspecți au fost angajați de OMS. Abuzurile despre care se vorbește, care includ și nouă acuzații de viol, au fost comise atât de angajați locali, cât și internaționali.

”Echipa de revizuire a stabilit că presupuselor victime li s-au promis locuri de muncă sau că își vor putea păstra locul de muncă în schimbul unor relații sexuale”, a declarat Malick Coulibaly, unul dintre membrii comisiei, în timpul unei conferințe de presă.

Mai mult, o mare parte dintre acuzați nu au folosit prezervative în timpul actelor sexuale și 29 de femei au rămas însărcinate, unele din acestea fiind ulterior forțate de abuzatorii lor să avorteze. 

Mărturiile șocante ale victimelor

Una dintre fetele abuzate, o tânără de 14 ani numită ”Jolianne” în raport, a relatat pentru comisia de investigație că vindea cartele prepay pe marginea drumului în aprilie 2019, când un șofer al OMS s-a oferit să o ducă acasă. Acesta a dus-o însă la un hotel, unde a violat-o, ea născând ulterior copilul bărbatului.

Alte femei care erau angajate ale OMS au afirmat că au fost hărțuite sexual permanent de bărbați din poziții de conducere care le-au forțat să întrețină relații sexuale cu ei pentru a-și păstra slujba, încasa salariile sau obține un post mai bun. Cele care au refuzat să întrețină relații sexuale cu superiorii, au fost concediate sau că nu au obținut slujbele pe care le-au dorit.

Raportul concluzionează că victimelor ”nu li s-a oferit sprijinul și asistența necesară pentru asemenea experiențe degradante”.

Reacția OMS

Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că raportul este ”sfâșietor” și și-a cerut scuze față de victime.

”Ceea ce s-a întâmplat nu ar trebui să i se întâmple nimănui. Nu poate fi scuzat. Este prioritatea mea principală să mă asigur că făptașii nu vor fi scuzați, ci trași la răspundere”, a spus acesta, promițând măsuri suplimentare.

Ultimii patru angajați rămași în slujba organizației au fost concediați și tuturor suspecților le-a fost interzis să se mai angajeze vreodată la această instituție, potrivit hotnews.