MENIU

Analiştii spun că România e ferită de crize financiare

Piaţa bancară din România nu are cum să se confrunte cu un şoc asemănător celui din Statele Unite ale Americii, sunt de părere analiştii economici. În America, familiile nu-şi mai pot plăti creditele ipotecare pentru că dobânzile sunt foarte mari, preţul caselor a scăzut, iar valoarea bunurilor cu care au garantat nu o mai acoperă pe cea a creditului.

Specilaliştii spun că românii nu vor trece printr-o astfel de criză ca urmare a politicilor de creditare restrictive, dar şi a supravegherii atente a Băncii Centrale.

Potrivit specialiştilor, valoarea creditelor contractate de populaţie şi firme la bănci a ajuns la peste 34 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din produsul intern brut al anului trecut.

"Politicile de creditare ale băncilor sunt destul de prudente(...)Avem o dimensiune a pieţei relativ mică, discutăm de 2-3% din PIB, adică 3 miliarde de euro valoarea creditelor ipotecare în România", a susţinut Ionuţ Dumitru, manager departament de cercetare bancă comercială.

Riscul ca românii să nu-şi mai poată plăti creditele ar fi posibil doar în condiţiile deprecierii cursului valutar.

Potrivit datelor BNR, datoriile populaţiei la bănci erau la sfârşitul lunii aprilie 2007 de 400 de milioane de lei.
Mai multe articole despre:
România credite financiar criză