Amnistia fiscală, şantaj pe faţă al Guvernului faţă de profesiile liberale
Proiectul de lege referitor la Amnistia fiscală anunţat de premierul Victor Ponta, care ar urma să fie discutat în şedinţa de Guvern de miercuri, a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanţe.
În spatele amnistiei fiscale retroactive propuse de Executiv pentru profesiile libere se ascunde intenţia autorităţilor de a forţa reconsiderarea de acum înainte a unui număr mare de activităţi independente ca fiind dependente.
Potrivit proiectului de lege, Guvernul va anula obligaţiile fiscale rezultate în urma reîncadrării de către Fisc a veniturilor din activităţi independente ca activităţi dependente, apărute până la 1 iunie 2015 şi neachitate, inclusiv diferenţele de TVA sau de CASS (vezi mai jos proiectul de lege integral).
Un detaliu legislativ ar putea pune într-o lumină total diferită intenţia aparent generoasă a Guvernului. Este vorba de câteva condiţii pe care autorităţile le-ar impune celor care vor să beneficieze de amnistia fiscală - printre care şi reîncadrarea acestora cu contracte individuale de muncă, deci acceptul acestora de a trece la statutul de salariaţi, potrivit unui document citat de Capital.ro.
Astfel, veniturile nu vor mai reîncadrate dacă:
- De la 1 ianuarie 2016, persoanele care desfăşoară activităţile îndeplinesc criteriile aplicabile activităţilor indepedente prevăzute în proiectul de Cod fiscal, aflat încă în dezbaterea parlamentului.
- Până cel târziu la 31 decembrie 2015, încheie contract individual de muncă conform Codului Muncii sau orice altă formă contractuală, permisă de legea aplicabilă activității respective, pentru derularea activităţilor dependente.
- Nu mai desfăşoară respectivele activităţi pentru plătitorul de venit la data de 31 decembrie 2015.
Impactul general al reevaluărilor ANAF este extrem de mare: aproximativ 600.000 de contribuabili sunt înregistrați ca prestând activități independente (medici, jurişti, consultanţi, brokeri, informaticieni etc.)
Profesiile liberale riscă să dispară. Atac fără precedent din partea Fiscului
Proiect de lege privind anularea unor obligaţii fiscale
Art. 1 (1) Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a reconsiderării/reîncadrării unei activităţi ca activitate dependentă, pentru perioadele fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Organul fiscal nu reconsideră/reîncadrează o activitate ca activitate dependentă şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reconsiderare/reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.
Art. 2 (1) Se anulează diferenţele de obligaţii fiscale principale şi/sau obligaţiile fiscale accesorii stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, ca urmare a recalificării sumelor reprezentând indemnizație primită pe perioada delegării și detașării de către angajaţii care efectuează transport internaţional, precum şi a celor plătite de către agenţii de muncă temporară, aferente perioadelor fiscale de până la 1 iunie 2015 şi neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Organul fiscal nu recalifică sumele de natura celor prevăzute la alin. (1) şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de recalificare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.
Art. 3 (1) Se anulează diferențele de taxă pe valoarea adăugată aferentă veniturilor realizate din drepturi de proprietate intelectuală, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente, stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului ca urmare a depășirii plafonului și neînregistrării ca plătitor de taxă pe valoarea adăugată, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015 și neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligaţiile fiscale şi accesoriile de natura celor prevăzute la alin. (1) pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2015.
(3) În cazul în care contribuabilul și-a exercitat dreptul de deducere, potrivit legii, în primul decont de taxă pe valoarea adăugată depus după emiterea deciziei de impunere organul fiscal nu anulează diferențele de taxă pe valoarea adăugată. În acest caz, organul fiscal anulează doar obligațiile fiscale accesorii aferente diferențelor de taxă pe valoarea adăugată.
Art. 4 (1) Se anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită prin decizie de impunere emisă şi comunicată contribuabilului, datorată de persoanele pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este mai mică decât salariul de bază minim brut pe ţară aferentă perioadelor fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 și 31 decembrie 2014 şi neachitată până la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Organul fiscal nu emite decizie de impunere pentru obligaţiile fiscale şi accesoriile de natura celor prevăzute la alin. (1) pentru perioadele fiscale cuprinse între 1 ianuarie 2012 și 31 decembrie 2014.
(3) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile și pentru anul fiscal 2015.
(4) Prevederile alin. (1)-(3) sunt aplicabile și persoanelor care nu realizează venituri și pentru care baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este salariul de bază minim brut pe ţară.
(5) Contribuabilii care beneficiază de prevederile prezentului articol își păstrează calitatea de asigurat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Art. 5 (1) Anularea obligaţiilor fiscale prevăzute la art. 1- 4 se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale care se comunică contribuabilului.
(2) În cazul în care anterior intrării în vigoare a prezentei legi organul fiscal competent a emis dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligaţii de natura celor prevăzute la art. 1- 4 acesta nu mai comunică decizia de impunere iar obligaţiile fiscale se scad din evidenţa analitică pe plătitor pe bază de borderou de scădere.
Art. 6 Procedura de aplicare a prezentei legi se aprobă prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală care se emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acesteia.
CAPCANĂ pentru profesiile liberale
Ministerul Finanţelor Publice intenţionează să anuleze printr-o Hotărîre de Guvern prevederea din normele de aplicare ale Codului Fiscal care spune că profesiile liberale nu sunt activităiți dependente.
Practic, prin această modificare care atentează direct la independenţa unor profesii liberale recunoscute în toate ţările civilizate, se vrea angajarea profesioniştilor cu contract individual de muncă.
"Atragem atentia asupra pericolului iminent, de o gravitate extremă, cu privire la independenta si chiar existenta profesiilor liberale si a drepturilor de autor. ", spune Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Serviciilor Private din Romania (PSPR).
Miza Fiscului este creşterea taxelor plătite de profesiile liberale la nivelul unor angajaţi obişnuiţi, în ciuda faptului că activitatea acestora are un caracter specific, bazat pe colaborări multiple, pe consultanţă şi pe relaţii de parteneriat, nu de dependenţă ca în cazul salariaţilor.
In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.
PLANUL DETALIAT al Finanţelor, cu toate modificările preconizate prin Proiectul de Hotărâre pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, poate fi văzut AICI
Ministerul Finantelor nu este la prima încercare de acest gen, de desfiinţare a caracterului liberal al unor profesii specifice. Finanţele au mai incercat si in 2011 sa reglementeze reclasificarea activitatilor independente in activitati dependente.
Potrivit Patronatului Serviciilor Private din Romania, caracterul independent al profesiei liberale este reglementat prin lege specifică.