MENIU

Amenințările Bisericii pentru români: Cine nu merge la referendum nu este creștin

Biserica Ortodoxă Română s-a implicat direct în campania pro-referendum și în vreme ce în unele cazuri a folosit un ton extrem pentru a-i amenința pe credincioși, în altele a ajuns până acolo încât să fie sancționată de polițiști. 

Preotul arhidiacon Ioan Ardelean, invitat să citească un comunicat al Sfântului Sinod la finalul Sfintei Liturghii despre cum să voteze credincioșii la referendumul din 6-7 octombrie, i-a certat pe enoriașii care plecau în timpul lecturii. Acesta a spus că cei care nu se duc la referendum nu își mărturisesc de fapt credința și nu sunt creștin-ortodocși.

La finalul Sfintei Liturghii de duminică, 30 septembrie, în care tema slujbei a fost iubirea vrăjmaşului (conform Evangheliei), Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a rostit un îndemn către credincioşii care se aflau la Catedrala arhiepiscopală Sfinţii Petru şi Pavel din Constanţa, relatează Adevărul.

Ardelean a început să citească textul BOR, însă unii dintre enoriași au început să plece, motiv pentru care preotul s-a enervat.

”Sper că cei care pleacă din Biserică acum sunt cei care sunt deja sunt hotărâți să voteze și au plecat că ei știu ce trebuie să voteze. Că dacă cumva cineva crede că nu merge la referendum, deci nu-și mărturisește credința, și după aceea crede că e creştin-ortodox se înşală amarnic. Sper că cei care pleacă, cum spuneam , știu deja că votează Da!”, a spus preotul arhidiacon Ioan Ardelean, profesor universitar.

Patriarhul Daniel acuză ”acțiuni de boicotare agresivă”

Biserica Ortodoxă Română a lansat încă e sâmbătă un îndemn de participare la referendumul pentru familia tradițională, din 6-7 octombrie, și de aprobare a revizuirii Constituției, pe motiv că ar fi un act ”patriotic, național și profund democratic” menit să apere căsătoria dintre un bărbat și o femeie.

Patriarhul Daniel, prin mesajul publicat sâmbătă, îi critică pe cei care nu susțin demersul de modificare a Constituției, invocând ”acțiuni de boicotare agresivă și denigrare injustă a referendumului”. El mai susține că trebuie apărat ”darul sacru al vieții persoanei care se naște din iubirea conjugală dintre un bărbat și o femeie”.

”Participarea la referendum, în zilele de 6 şi 7 octombrie 2018, este un act de mărturisire a credinţei în iubirea lui Dumnezeu pentru familie, un act de maximă responsabilitate pentru viitorul poporului român, precum şi un examen de maturitate spirituală pentru a alege între valori permanente şi ideologii efemere. (...) Participarea cetăţenilor statului la acest referendum decizional pentru definirea căsătoriei în Constituţia României este un act profund democratic şi patriotic-naţional, de o deosebită importanţă pentru întreg poporul român, deoarece se votează pentru apărarea familiei bazată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie şi pentru viitorul copiilor poporului român. (...) În pofida multor acţiuni de boicotare agresivă şi denigrare injustă a referendumului, trebuie să apărăm darul sacru al vieţii persoanei umane care se naşte din iubirea conjugală între un bărbat şi o femeie, preţuind astfel şi generaţiile de părinţi şi copii care au asigurat continuitatea poporului român de-a lungul veacurilor", se precizează în Apelul Adunării Naţionale Bisericeşti.

Preot sancționat de polițiști

La Brăila, implicarea preoților în campanie a depășit și limitele legii. Poliţiştii brăileni au sancţionat cu avertisment un preot din Brăila, deoarece pe gardul bisericii fusese amplasat un afiş pro referendum.

„Biroul Electoral a înaintat o adresă Poliţiei prin care sesiza faptul că la Biserica Sf. Ierarhi Constantin şi Elena este un banner afişat cu mesajul pro referendum. Pe acel banner se aflau culorile drapelului naţional, ceea ce este interzis prin lege. În baza acestei legi preotul a fost sancţionat cu avertisment, iar bannerul a fost dat jos, nu de poliţişti, ci de preoţi”, a declarat pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Dan.

Despre incident au aflat şi reprezentanţii Arhiepiscopiei Dunărea de Jos. Aceştia au început o anchetă şi le-au solicitat preoţilor să evite conflictele care ar putea să apară în timpul campaniei pentru referendum.

„Se face o verificare ca să aflăm despre ce este vorba. Am sfătuit preoţii să evite conflictele, preoţii sunt oameni ai păcii, certurile nu ne fac bine. Probabil, ei au făcut cum au cerut poliţiştii, ca să aplaneze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Dunărea de Jos, Rareş Bucur.

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie contestă decizia BEJ, susţinând că decizia nu a fost comunicată şi nu este publică, ceea ce ar reprezenta un abuz.

Mai multe articole despre:
referendum familie Biserica Ortodoxă Română