Amendamentul "bombă" la buget care ar putea arunca în aer planurile Guvernului
După decizia Guvernului Tudose de reducere a impozitului pe venit de la 16 la 10%, primăriile și autoritățile locale au protestat masiv împotriva diminuării bugetelor și au cerut o micșorare a procentajului din impozitele populației care merge la bugetul de stat.
În comisiile de buget-finanțe, a trecut în mod neașteptat un amendament care direcționează toți banii din impozitele pe venit către autoritățile locale.
Potrivit amendamentui aprobat in extremis, Unitățile Administrative Teritoriale vor primi 100% din banii colectați din impozitul pe venit, în comparație cu procentul de doar 71,5% propus inițial de Ministerul Finanțelor.
Adoptarea amendamentului care prevede că impozitul pe venit ar urma să intre în totalitate în conturile Unităților Administrative Teritoriale a fost facilitată de vechile și amplele nemulțumiri invocate de primarii (în principal social-democrați) marilor orașe, care s-au plâns în repetate rânduri ca, din pricina așazisei „revoluții fiscale", vor pierde peste 7 miliarde de lei din buget.
În cursul dimineții de luni, șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că acest amendament va fi, mai mult ca sigur, respins în plen deoarece ar aduce o gaură de cel puțin 1 miliard de euro la bugetul de anul viitor.
Proiectul bugetului de stat, în dezbaterea finală a Parlamentului. Dispute între premier și Opoziție
Parlamentul s-a reunit luni, în şedinţă comună pentru a dezbate proiectul bugetului de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe anul 2018. Şedinţa este programată să înceapă la ora 11.00, iar procedura de dezbatare a fost adoptată. Premierul Mihai Tudose a ajuns, luni, la Palatul Parlamentului, iar înainte de plen, a avut o discuție cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în biroul lui Liviu Dragnea.
Proiectul de buget este construit pe o creştere economică de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi un câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei. Deficitul bugetar cash este estimat la 2,97% din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB.
Pentru anul 2018, din totalul veniturilor bugetare, 88% urmează să se încaseze din contribuţiile pentru asigurări sociale ale sistemului public de pensii, 0,2% din venituri nefiscale şi 11,8% subvenţii primite de la bugetul de stat
Votul final asupra bugetului este programat pentru joi, 21 decembrie.