MENIU

Aliment funcțional. Vezi ce se întâmplă dacă mănânci roşii în fiecare zi

Adevărul despre roşiile cherry

Fie ca ne referim la rosie ca leguma sau ca fruct, nu este nicio indoiala ca este un super-aliment care ar trebui mancat cat mai des de majoritatea oamenilor. Specialistii numesc rosia "aliment functional", adica un aliment care face mai mult decat sa furnizeze nutrienti de baza. Ea previne boli cronice, dar ofera si alte beneficii pentru sanatate, ca urmare a fitochimicalelor cum ar fi licopenul.

O rosie medie (aproximativ 123 grame) furnizeaza 22 de calorii, 0 grame de grasimi, 5 grame de carbohidrati (dintre care 1 gram de fibre si 3 grame de zahar) si 1 gram de proteine, informează bzi.ro.

Iata cateva beneficii ale rosiilor pentru organism:

Previn cancerul

Sursa de antioxidanti puternici, precum vitaminele A, C si licopenul, rosiile combat efectele radicalilor liberi. Studiile au aratat ca rosiile previn cancerul de prostata, colorectal, pulmonar, stomac, ovarian, de col uterin si de esofag.

Mentin pielea sanatoasa

Betacarotenul care este gasit si in morcovi, ajuta la protejarea pielii impotriva efectelor nocive ale soarelui. Licopenul din rosii face pielea mai putin sensibila la razele UV, acestea fiind una din cauzele principale ale aparitiei ridurilor. De asemenea, colagenul, sistemul de sprijin al pielii, este dependent de vitamina C, un alt antioxidant care previne daunele cauzate de soare, poluare, care previne ridurile si imbunatateste textura.

Oase puternice

Calciul si vitamina C din rosii, ambele sunt foarte bune pentru repararea si consolidarea oaselor. Lipsa de licopen din dieta unei femei aflate la menopauza este strans legata de aparitia osteoporozei. Licopenul se pare ca imbunatateste masa osoasa, de aceea consumul de rosii este o modalitate foarte buna de a lupta impotriva osteoporozei.

Regleaza tensiunea arteriala

Un aport scazut de sodiu este esential pentru scaderea tensiunii arteriale, dar la fel de important este si cresterea aportului de potasiu, mineral care ajuta vasodilatatia.

Pastreaza inima sanatoasa si previn bolile cardiovasculare

Continutul de fibre, potasiu, vitamina C si colina din rosii, toate ajuta la pastrarea sanatatii inimii. Acestea ajuta la scaderea colesterolului. Astfel, incluzand rosiile in dieta poti preveni atacul de cord, dar si accidentul vascular cerebral.

Regleaza zaharul in sange

Rosiile sunt o sursa de crom, acesta ajutand la reglarea zaharului din sange. De asemenea, si fibrele au acelasi efect.