Al. Rafila: Vom avea probleme cu accesul la ATI. Ce prevede Planul PSD pentru combaterea epidemiei de COVID-19 din România
Curând am putea rămâne fără locuri la ATI, atenționează repezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, relatează Realitatea PLUS. El spune că nu doar problema paturilor este importantă, ci și numărul mic de medici care lucrează în Terapie Intensivă. Pe de altă parte, susține că România ar trebui să testeze cât mai mulți oameni, după modelul suedez. Declarațiile au fost făcute, marți, într-o conferință de presă la sediul PSD, unde profesorul Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare, a prezentat programul social-democraților pentru domeniul Sănătăţii. Printre alte proiecte despre care care a mai vorbit a fost și înfiinţarea unei reţele naţionale de centre medicale comunitare şi îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice.
Alexandru Rafila a vorbit, marți, în conferința de presă de la sediul PSD, despre ce trebuie făcut pentru a stopa epidemia de COVID-19.
„Obiectivul general este legat de reducerea transmiterii virusului si protejarea persoanelor vulnerabile. Nu izolarea, care risca sa faca forme grave si sa duca la deces. Ne apropiem de momentul in care vom avea o problema cu asigurarea accesului la ATI”, a declarat marți, Alexandru Rafila, la prezentarea programului PSD pentru Sănătate.
Alexandru Rafila este candidat al PSD la Camera Depputaților la alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie.
La 20 de minute de la începerea prezentării programului PSD pentru Sănătate, medicul și-a scos pentru câteva clipe masca de pe față după ce nu a mai putut respira. Ulterior și-a continuat prezentarea, fără alte probleme.
O problemă care necesită rezolvare este urgentarea aflării rezultatelor la testele pentru COVID-19, susține Rafila.
„Obtinerea in maximum 48 de ore a rezultatelor. În unele judete rezultatele vin dupa 96 de ore. Identificarea si gestionarea focarelor si intreruperea transmiterii, testarea contactilor apropiati si consilierea, una din cele mai sensibile zone care nu a fost rezolvată pana in prezent”, a transmis Rafila.
Reorganizarea DSP-urilor, la nivel național, și centrele medicale comunitare
Candidatul PSD la Camera Deputaților crede că este nevoie și de o reorganizarea a Direcțiilor de Sănătate Publică. Acestea ar trebui conduse, în opinia lui Rafila, de oameni din sistem.
„Am propus în acest program să facem o reţea naţională de centre medicale comunitare. Mă refer la faptul că în comunele din România cu o populaţie mai mare de 5.000 de locuitori şi probabil câteva din cele care au între 4 şi 5.000 de locuitori putem să înfiinţăm o astfel de reţea naţională de centre comunitare. Am estimat un necesar, într-o primă fază, în primul ciclu electoral, până în anul 2024, de 800 de astfel de centre. Un cost mediu de înfiinţare a unui astfel de centru - probabil în jur de 500.000 de euro, iar numărul de beneficiari, având în vedere că într-un centru ar putea să lucreze 3-4 medici de familie, ar fi de circa 6 milioane de locuitori. Acest pas, dacă va fi îndeplinit, va reprezenta cheia reconstrucţiei întregului sistem de sănătate, pentru că îl legăm de reţeaua de centre de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate. Adică, omul într-un areal relativ mic are acces la serviciile de medicină primară şi nu numai, la asistenţă socială şi asistenţă comunitară şi, de asemenea, încercăm în măsura posibilului asistenţă medicală stomatologică", a mai spus Rafila.
El a adăugat că este important ca medicii de familie să fie determinaţi să lucreze în aceste centre, ei fiind deseori "utilizaţi ca masă de manevră", dându-li-se uneori "sarcini imposibile", potrivit Agerpres.
Program pentru îngrijirea seniorilor singuri și la domiciliu
Un alt capitol despre care a vorbit Rafila a fost cel care ţine de îngrijirea persoanelor vârstnice şi de îngrijirea la domiciliu.
„În mediul rural, dar şi în oraşe stau foarte mulţi oameni singuri. În mediul rural există 1,7 milioane de persoane cu vârsta de peste 70 de ani care sunt singure, nu au pe nimeni, trăiesc singure. Cine îi ajută pe aceşti oameni în situaţia pandemiei? Cine îi ajută să îşi obţină medicamentele, să le facă mici intervenţii medicale de care au nevoie? Dezvoltarea acestui sistem de îngrijire la domiciliu este esenţială pentru aceste persoane. Şi în mediul urban există un număr similar. În mediul rural comunitatea de obicei îi cunoaşte, dar sunt în oraşe oameni care sunt singuri în blocuri de garsoniere, nu-i cunoaşte nimeni. Ăsta trebuie să fie de fapt mesajul pe care trebuie să îl dăm, trebuie să reconstruim spiritul comunitar, să avem comunităţi sănătoase, educate, sigure. Noi trebuie să ne reîntoarcem cu toţii să fim parte a comunităţii, să avem conştiinţa apartenenţei la comunitate, iar menţinerea sănătăţii comunităţii înseamnă menţinerea sănătăţii fiecăruia dintre membrii acelei comunităţi", a mai spus Rafila.