MENIU

Alertă medicală: Ebola a mai făcut 10 noi victime în Congo

Ebola face noi victime în Congo

Zece noi decese au fost înregistrate în patru zile în cadrul celei de-a zecea epidemii de Ebola din estul Republicii Democrate Congo, numărul total al victimelor ajungând la 180, au indicat autorităţile sanitare congoleze într-un buletin informativ citat vineri de AFP.

''În total, 285 de cazuri de febră hemoragică au fost semnalate în regiune, dintre care 250 au fost confirmate, iar 35 sunt probabile'', conform buletinului emis joi de Ministerul Sănătăţii din Republica Democrată Congo care indică ''un total de 180 de decese''.

La 28 octombrie, bilanţul actualizat indica 170 de decese în Ituri şi în regiunea Beni (provincia Kivu de Nord) unde conflictele interne au împiedicat buna desfăşurare a operaţiunilor de răspuns, au precizat autorităţile.

''De la debutul vaccinării, la 8 august 2018, 25.336 persoane au fost imunizate, dintre care 13.326 în Beni'', se mai arată în buletin.

Autorităţile au anunţat totodată că ''asistenţa medicală gratuită" a fost "eficientă" în cele trei zone vizate, Beni, Mabalako şi Oicha (teritoriul Beni) începând de la 20 august 2018 şi au promis extinderea măsurii în toate regiunile afectate din Beni.

La jumătatea lunii octombrie, autorităţile congoleze au declarat că se confruntă cu un "al doilea val" al epidemiei Ebola de o ''amploare" nedeterminată în Beni, din provincia Kivu de Nord (est).

Primul focar de Ebola a fost semnalat în Yambuku în nord-estul Republicii Democrate Congo în 1976 şi a totalizat 318 de cazuri recenzate şi 224 de decese.

În 1995, în Kikwit, din vestul Republicii Democrate Congo, bilanţul epidemiei a fost de 315 de persoane care au necesitat îngrijiri medicale şi 256 de decese, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

În urma convocării unui comitet de urgenţă în luna septembrie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că al zecea focar de Ebola din Republica Democrată Congo nu constituie în prezent o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

Virusul se transmite prin contact direct cu sângele sau cu fluidele corporale şi este cu atât mai virulent cu cât procesul este mai avansat, putând atinge o rată de mortalitate de 90%.

Mai multe articole despre:
Congo epidemie ebola