MENIU

ALERTĂ la Azomureș, nor de AZOT deasupra combinatului, după pana majoră de curent. Anunț despre poluare de la Agenţia de Protecţia Mediului

ALERTĂ la Azomureș, nor de AZOT deasupra combinatului (foto: arhiva)

Avaria din sistemul național de transport al energiei electrice a determinat oprirea mai multor instalații la combinatul Azomureș. Ca urmare, în zonă a putut fi observat un nor brun-roșcat, de la intalația de producere a acidului azotic. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş a anunțat ulterior că nu a fost afectată calitatea aerului.

Potrivit unui comunicat al combinatului, o întrerupere neașteptată a energiei electrice din sursă externă a determinat oprirea/punerea în siguranță a instalaților de pe platforma Azomureș.
 
Comunicatul mai precizează că nu există pericol pentru angajați și pentru comunitatea locală, iar autoritățile cu atribuții în domeniu au fost anunțate.
 
Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Mureş a anunţat, vineri seară, că norul degajat în urma opririi de urgenţă a instalaţiilor de pe platforma combinatului Azomureş, din cauza avariei la sistemul naţional de transport al energiei electrice, nu a afectat calitatea aerului din Târgu Mureş şi din împrejurimi.
 
Citește și Nord-vestul României - în întuneric! Pană de curent în mai multe județe de țară: fluctuații de tensiune

„A fost o întrerupere de curent electric (...); din această cauză combinatul Azomureş s-a oprit, conform procedurilor de oprire. Au fost emisii de gaze, oxizi de azoţi. La cele două staţii de monitorizare a calităţii aerului din Târgu Mureş nu s-a semnalat nicio depăşire. Nu a fost afectată calitatea aerului din Târgu Mureş şi nici din localităţile din jur. Această avarie este destul de serioasă, deoarece instalaţiile sunt legate între ele, se opresc după protocoale, pe rând şi necesită apoi procedura de pornire, care este o procedură lungă. Instalaţiile de amoniac se pornesc într-o zi sau două. Acum combinatul este oprit", a declarat presei şeful APM Mureş, Dănuţ Ştefănescu, citat de Agerpres.

Oprirea instalaţiilor s-a făcut în siguranţă iar angajaţii nu au fost puşi în pericol, a mai precizat și purtătorul de cuvânt al Azomureş, Ovidiu Maior.

„Am înregistrat o cădere de tensiune şi s-a cerut procedura de oprire. A fost degajat un nor de culoare brun-roşcat, este o consecinţă normală în urma opririi de urgenţă. Angajaţii nu au fost în pericol. În următoarele vedem dacă echipamentele s-au defectat şi în funcţie de această investigaţie, repornim echipamentele, rând pe rând”, a spus Ovidiu Maior.

Mai multe articole despre:
azomures pana de curent nord trasnelectrica gaz