MENIU

ALERTĂ în Justiție: Instanţele şi parchetele din România au devenit focare de răspândire a noului coronavirus - Peste 500 de infectați

Este alertă maximă în justiție! Instanțele și parchetele, unde mii de români merg zi de zi, au tot mai multe infectări. De pildă, tribunalul și judecătoria Sibiu au devenit un adevărat focar, după ce au fost înregistrate peste 20 de cazuri, potrivit grefierilor. Tot mai multe voci din sistem se întreabă dacă nu se impune suspendarea proceselor.

Potrivit ministrului Justiției, peste 500 de persoane din instanțe sunt infectate.

”Am fost în contact cu Curțile de Apel pe această temă a pandemiei. Discut permanent cu președinta CSM. Deocamdată, din instanței avem 546 de persoane infectate. 3 cazuri sunt în ATI. Sunt înregistrate la nivel național trei decese ale unor persoane din instanțe. Un caz la Bacău, Timișoara și Iași.

Vreau să reamintesc faptul că în debutul acestei pandemii, MJ a alocat fonduri materiale necesare pentru protecția instanțelor și parchetelor”, a spus Cătălin Predoiu, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Grefierii solicită Direcţiilor de Sănătate Publică din întreaga ţară testarea tuturor angajaţilor din cadrul autorităţii judecătoreşti, în condiţiile în care „instanţele şi parchetele din România au devenit adevărate focare de răspândire a noului coronavirus”, iar angajatorii nu au reuşit să identifice riscurile şi să întreprindă măsurile necesare pentru supravegherea şi atenuarea acestor riscuri.

„Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federaţia Publisind, a dovedit public faptul ca instanţele şi parchetele din România au devenit adevărate focare de răspândire a noului coronavirus, iar pe măsură ce salariaţii continuă să se prezinte la locul de muncă, factorii decidenţi nu reuşesc să identifice resursele necesare pentru implementarea măsurilor adecvate de protecţie împotriva răspândirii virusului.

În plus, este de notorietate că activitatea din instanţe şi parchete este bazată preponderent pe interacţiunea fizică cu justiţiabilii şi alţi participanţi la înfăptuirea actului de justiţie, iar activitatea propriu-zisă implică în cele mai multe cazuri prezenţa fizică a personalului la serviciu. Tragem, din nou, un semnal de alarmă şi reclamăm faptul că unele sectoare, precum arhive şi registraturi şi cele în care salariaţii sunt în contact direct cu publicul, cum este cazul şedinţelor de judecată, necesită măsuri de control şi prevenire, mai riguroase decât alte sectoare.

Cu toate acestea, angajatorii nu au reuşit să identifice riscurile şi să întreprindă măsurile necesare pentru supravegherea şi atenuarea acestor riscuri”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD).

Mai multe articole despre:
coronavirus focare in instante