MENIU

Alertă în Florida: Caz rar de infecție cu o amibă care se hrănește cu creierul uman

Alertă în Florida: Caz rar de infecție cu o amibă care se hrănește cu creierul uman

Un caz rar de infecție cu o amibă care se hrănește cu creierul uman a fost confirmat în Florida, potrivit oficialilor din Sănătate din Statele Unite ale Americii, relatează BBC.

Departamentul de Sănătate din Florida (DOH) a anunțat că o persoană din comitatul Hillsborough a contractat Naegleria fowleri, o amibă unicelulară care poate cauza o infecție a creierului și este, de obicei, fatală.

Raspândită, de obicei, în apele dulci, statatoare sau pe pamânt umed, amiba are aspectul unei mese gelatinoase incolore, cu forma corpului mereu schimbătoare. Ea poate pătrunde în corpul uman prin nas și nu poate fi transmisă de la o persoană la alta, spun autoritățile din domeniu.

Acestea nu au precizat, în schimb, unde anume a fost contactată infecția și nici care este condiția pacientului.

În mod normal, infecțiile de acest fel se pot întâlni în sudul Statelor Unite. Ele sunt însă rare în Florida, acolo unde au fost raportate doar 37 astfel de cazuri din 1962 încoace.

Oficialii din Sănătate îi avertizează pe locuitori să evite contactul nazal cu apa de la robinete sau din alte surse, inclusiv lacuri, râuri, iazuri sau canale, acolo unde posibilitatea contactării unor infecții sunt mult mai ridicate în lunile de vară iulie și august, precum și în septembrie.

Printre simptomele infectării cu Naegleria fowleri se numără febra, senzația de greață și vomitatul, precum și rigiditatea gâtului și durerile de cap. Majoritatea persoanelor infectate își pierd viața în decurs de o săptămână.

În context, Departamentul de Sănătate din Florida atrage atenția persoanelor care au avut astfel de simptome să meargă de urgență la medic întrucât infecția progesează rapid.

"Aminitiți-vă că această boală este rară și strategiile de prevenție pot permite un sezon estival de înot sigur și relaxant”, mai spun reprezentanții DOH.

Potrivit Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, infecțiile cu Naegleria fowleri sunt rare în SUA. În perioada 2009-2018, doar 34 de astfel de infecții au fost raportate în țară. 

Mai multe articole despre:
infectie florida amiba