MENIU

Alegeri 2016 Iasi – 16.5% Prezența la vot - ora 14

Alegeri 2016 Iasi – Romanii participa astazi la vot pentru a-si alege edilii si componenta consiliilor locale pentru urmatorii patru ani. Este pentru prima oara cand alegerile au loc intr-un singur tur de vot.

Alegeri 2016 Iasi – Realitatea.net va tine la current cu cele mai noi informatii despre alegeri 2016. Actualizam constant cu cele mai noi stiri si date despre prezenta la vot, incidente din sectiile de votare din cele mai importante orase din tara, dar si date informatii despre cum decurge acest unic tur de scrutin al alegerilor locale.

Alegeri 2016 Iasi – Stiri LIVE despre Alegeri 2016 Iasi - ACTUALIZAT

UPDATE ORA 14 - Dupa 7 ore de votare, prezenta la urne in Iasi este de 16.5%

UPDATE - Alegeri 2016 Iasi - Prezenta la vot la Alegeri 2016 Iasi, pentru ora 13:00 a ajuns la 14.2%.

UPDATE ORA 12:15 ALEGERI 2016 IASI - 

Secţiile de vo­tare s-au deschis de la ora 7.00, votul urmând să se desfăşoare până la ora 21.00. În judeţ sunt aşteptaţi la urne 738.609 alegători, dintre care 301.935 se află în munici­piul Iaşi. Aceştia vor avea de ales între 9.404 candidaţi la funcţiile de consi­lier local, consilier judeţean sau primar. 

UPDATE ORA 12:00 - Prezenta la vot a ajuns la cota 10.6% la ora 12 in orasul Iasi.

update ORA 11:00 - Prezenta la vot pana la aceasta ora a ajuns la cota 8.1%, o prezenta destul de slaba.

ora 9:30 - Prezenta la vot pana la aceasta ora este de 4.2%

Ora 7:00 – Urnele au fost deschise si procesul de votare a inceput cu succes. Pe parcursul zilei va vom tine la curent cu absolut toate informatiile legate de Alegeri 2015 Iasi.

Alegeri 2016 Iasi – Candidatii pentru primaria Iasi

Alegeri 2016 Iasi – pentru primaria orasului Iasi se lupta astazi 10 candidati de la diferite partide sau independent. Mai jos va prezentam fiecare dintre acesti candidati si apartenenta lor politica.

Candidati Primăria Iași – Alegeri 2016 Iasi:

  • Municipiul Iasi Candidat Independent Blajut Viorel-Ionel
  • Municipiul Iasi Partidul National Liberal Bodea Marius
  • Municipiul Iasi Uniunea Nationala Pentru Progresul Romaniei Bogdanici Camelia-Margareta
  • Municipiul Iasi Partidul Alianta Liberalilor Si Democratilor Botez Radu
  • Municipiul Iasi Partidul Forta Moldova Cernescu Cristian
  • Municipiul Iasi Partidul Social Democrat Chirica Mihai
  • Municipiul Iasi Partidul Social Romanesc Dobre Traian
  • Municipiul Iasi Partidul Miscarea Populara Movila Petru
  • Municipiul Iasi Candidat Independent Postolache Andrei
  • Municipiul Iasi Candidat Independent Preda Anca

 

 

Alegeri 2016 Iasi – Care sunt noutatile din acest an

Alegeri 2016 Iasi – In acest an au loc cateva premiere pentru alegerile locale din Romania. In primul rand, vorbim despre un sistem de alegeri schimbat fata de precedentul scrutin: alegerea primarului si a consiliului se face dupa un singur tur, spre deosebire de precedentele alegeri in care a avut loc si un al doilea tur cu primii doi clasati din primul tur.

O alta noutate este sistemul de organizare a alegerilor, care presupune de aceasta data o baza de date electronica ce inregistreaza cnp-ul celor care au votat, astfel ca votul multiplu devine practice imposibil. In plus, pentru ca baza de date sa poata fi actualizata constant, in timp real, organizatorii din sectiile de votare au acces la internet WiFi securizat.

Alegeri 2016 Iasi – Cum poti afla unde trebuie sa votezi

Alegeri 2016 Iasi - Pentru cei care nu stiu la ce sectie de votare sunt arondati, acum este totul mult mai simplu, informatia poate fi aflata cu doar cateva click-uri pe site-ul official al registrului electoral.

Adresa exactă a secției la care este arondată o persoană poate fi găsită accesând Registrul Electoral (https://registrulelectoral.ro/).

Vă puteți prezenta la vot cu un act de identitate, precum carte de identitate, carte electronică de identitate, carte provizorie de identitate, buletin de identitate, pașaport diplomatic, pașaport de serviciu sau carnet de serviciu military. Alegătorii își pot exprima opțiunea doar în localitatea de domiciliu/reședință, la secția la care sunt arondați.

Daca intampinati probleme si nu va gasiti pe listele din cadrul acestui registru, atunci puteti alege sa votati la oricare sectie apropiata, din orasul in care aveti domiciliul. Veti fi trecut pe o lista suplimentara.

Alegeri 2016 Iasi – Cat costa Guvernul organizarea alegerilor

Alegeri 2016 Iasi S-au acordat, printr-o hotărâre de Guvern, să se acorde în jur de 350 de milioane de lei pentru organizarea votului. În acest fond sunt incluse și plățile indemnizațiilor membrilor birourilor electorale de circumscripție, ale birourilor electorale ale secțiilor de votare și ale aparatului ethnic auxiliar al acestora.  Mai mult, în același buget au intrat și banii pentru implementarea sistemului informatic ce va monitoriza prezența la vot și va preveni votul ilegal. De asemenea, trebuie precizat și faptul că în secțiile de votare vor exista operatori de computer.

Un alt act normativ din pachetul adoptat de Guvern stabileşte modelul şi condiţiile de tipărire ale buletinului de vot. Pentru a facilita accesul alegătorilor la opţiunea de vot, va fi inserată o legendă, în prima parte interioară a buletinului de vot, ce va conţine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, rezultate din tragerea la sorţi a ordinii pe buletinul de vot, precum şi paginile din buletinul de vot în care aceştia au fost înscrişi.

ALEGERI 2016 IASI - REGULI

 Alegeri 2016 Iasi Pentru exercitarea dreptului la vot, alegătorii vor prezenta actul de identitate operatorului de calculator din secţie, care va înscrie codul numeric personal al alegătorului în sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. Dacă votantul nu este înscris în lista electorală permanentă, el va fi înscris de către personalul secţiei.
 
Alegătorul nu-şi poate exercita dreptul la vot decât la secţia la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu. Arondarea străzilor pe secţii de votare este afişată la intrarea în localul secţiilor sau poate fi consultată pe site-ul Prefecturii (AICI).
 
 
Alegătorii trebuie să intre singuri în cabina de vot, cu excepţia situaţiilor justificate, când pot fi însoţiţi de o persoană pe care o aleg ei, dar nu dintre membrii biroului secţiei de vot. Aprecierea situaţiei revine preşedintelui secţiei.
 
După ce au votat, alegătorii trebuie să îndoaie buletinul de vot astfel ca ultima pagină, cu ştampila de control, să rămână în afară. Dacă buletinul se desface la introducerea în urnă, votul va fi anulat, iar alegătorul va primi alt buletin. După votare, pe cartea de identitate se va aplica un timbru autocolant cu menţiunea „votat“ şi data scrutinului.
 
Dacă sistemul informatic se va bloca, votul nu se va întrerupe, datele personale ale alegătorilor urmând să fie consemnate pe hârtie. Votul va pu­tea fi totuşi întrerupt de către preşedintele biroului secţiei de votare, pentru motive temeinice. Suspendarea votării nu poate dura mai mult de o oră şi trebuie anunţată cu cel puţin o oră înainte.
 
Persoanele care nu se pot deplasa din cauză de boală sau invaliditate pot solicita primirea urnei mobile. Pentru aceasta, alegătorul trebuie să completeze o cerere scrisă, la care să ane­xeze copii ale actelor medicale din care rezultă boala sau invaliditatea. Urna va fi adusă la domiciliul votantului sau la spitalul unde este internat de către o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral.
 
Votul se va încheia la ora 21.00, oră la care secţia se va închide. Alegătorii care se mai află încă în localul secţiei de vot la ora 21.00 pot să îşi exercite dreptul de vot.
Mai multe articole despre:
ALEGERI 2016 Cluj Napoca