Ai ficatul gras? Iată ce înseamnă, de fapt, acest lucru! Medicii trag un semnal de alarmă
Ficatul gras este o afecţiune ce descrie o acumulare excesivă de grăsimi în ficat. Acesta se inflamează şi nu mai funcţionează cum trebuie. Apare mai des la persoanele care suferă de obezitate, de diabet, sau consumă alcool în exces, însă poate apărea şi în urma unui abuz de medicamente, intoxicaţii cu substanţe chimice sau poate la persoanele care au colesterolul peste limitele normale.
În stadii incipiente, boala nu prezintă simptome. Şi chiar dacă apar, sunt vagi, gen oboseală, durere în zona ficatului, lipsa poftei de mâncare, pierderi în greutate. Se descoperă doar în urma unor analize de sânge şi după o ecografie abdominală care arată, de obicei, un ficat mărit.
Denumită în termeni medicali „steatoza hepatică”, boala ficatului gras se poate manifesta temporar sau pe termen lung, caz în care poate fi periculoasă deoarece afecteză buna funcţionare a ficatului şi a întregului organism.
Vestea proastă este că nu există un tratament clasic care să rezolve problema. Vestea bună este că ficatul revine la normal dacă îţi schimbi puţin stilul de viaţă. Mai concret, trebuie să slăbeşti, dacă obezitatea este cauza, sau trebuie să renunţi definitiv la alcool, în cazul în care vorbim de steatoză hepatică alcoolică.