MENIU

Ai astfel de pete pe mâini? Mergi de urgenţă la medic! Ai putea avea o boală gravă

Pielea este un organ extrem de important al organismului uman. Ea ne protejează împotriva bacteriilor, reglează temperatura corpului şi ne spune dacă este prea cald, prea frig, prea rece, prea fierbinte.

Însă, se întâmplă ca, din cauza unor dereglări interne, să apară unele modificări şi la nivelul pielii. De exemplu, diabetul poate fi deseori trădat de aspectul pielii, chiar dacă altfel nu există semne care să indice vreo suferinţă de acest gen.

Este, în general, o boală care nu se manifestă într-un mod evident, dar persoana care suferă de această afecţiune poate avea modificări distincte la nivelul pielii.

Atunci când pielea noastră capătă o nuanţă galbenă, iar palmele şi tălpile iau o tentă portocalie, potrivit sfatulmedicului.ro, ar exista o afecţiune a glandei tiroide.

O producţie scăzută de hormoni ai glandei tiroide determină niveluri crescute de betacaroten în sânge. Schimbarea culorii pielii poate fi însoţită de simptome precum oboseală, lentoare, slăbiciune, creştere inexplicabilă în greutate.

De obicei, cel mai des, femeile de peste 50 de ani dezvoltă hipotiroidism. În aceste cazuri, se reco-mandă o vizită la medic.

Atunci când apar linii închise la culoare de-a lungul palmelor, un expert în chiromanţie ar avea propria sa interpretare, dar un medic specialist va şti că închiderea la culoare a cutelor din palme sau tălpi este un simptom de insuficienţă suprarenală (boala Addison), o tulburare endocrină.

Boala afectează, în egală măsură, atât bărbaţii, cât şi femeile, dar este întâlnită mai ales la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 şi 50 de ani. Este important să se consulte urgent un medic, mai ales că modificările la nivelul pielii pot fi primele simptome înainte de apariţia crizelor (vărsături, deshidratare, pierderea cunoştinţei, dureri).

O persoană se poate răni, deseori, în partea din faţă (anterioară) a gambelor.

În cazul bolnavilor cu diabet zaharat, lezarea capilarelor şi micilor vase de sânge va determina sângerarea excesivă a acestora şi apoi modificarea culorii pielii. Simptomul se numeşte dermopatie diabetică şi este destul de des întâlnit. Petele maronii pot fi aspre, solzoase, dar nedureroase.

Printre modificările pielii caracteristice diabeticilor ar fi diminuarea senzaţiilor, dar şi scăderea temperaturii locale.

Dacă o persoană nu a fost încă diagnosticată cu diabet, dar prezintă aceste semne, trebuie totuşi să facă investigaţii pentru depistarea bolii, mai ales dacă are şi alte semne întâlnite în cadrul acestei afecţiuni: urinare excesivă, sete, oboseală, tulburări de vedere.

Mai multe articole despre:
sănătate pete maronii