Ai aceste simptome? Mare atenţie! E PANCREATITĂ acută
Pancreatita acută se manifestă prin dureri violente în partea superioară a abdomenului, cu iradieri spre stânga. De multe ori, durerile cauzate de pancreatită apar după mese copioase, bogate în grăsimi, după consumul de prea multă cafea sau alcool.
Dacă aţi ţinut un post îndelungat sau cură de slăbire şi apoi mâncaţi o masă copioasă va puteţi plânge de dureri intense cauzate de pancreatită. Afumătura sau icrele va pot pune şi ele capac pentru că sunt greu digerabile.
Medicii ne atenţionează că pancreatita este o boală determinată în mare măsură de geşelile în alimentaţie!
Netratata, pancreatită acută evoluează spre icter, glicemie crescută şi chiar cancer pancreatic.
Cancerul de pancreas este a patra formă de cancer care omoară cele mai multe persoane. Dacă îmbunătăţiţi starea pancreasului, preveniţi cancerul de pancreas. Deoarece pancreasul este o glandă care produce hormonii insulină şi glucagon (care reglează nivelul de zahăr în sânge), pancreatitele conduc adesea la intoleranţă glucozei (diabet) şi la dificultăţi digestive.
Ce este pancreatită
Pancreatită este o inflamaţie a pancreasului provocată de enzimele care se acumluleaza în el. Pancreasul este o glandă lungă de 12 – 15 cm, în formă de frunză, situată în spatele părţii inferioare a stomacului şi care se extinde în jos, către splină şi rinichiul stâng. Pancreasul are două funcţii primare: să producă enzime digestive care descompun proteinele, grăsimea şi carbohidraţii în intestinul subţire şi să secrete substanţe cu rol hormonal printre care şi insulina, care reglează nivelul de zahăr în sânge.
Pancreatită acută apare atunci când enzimele pancreatice migrează în ţesuturile înconjurătoare. Calculii migraţi din tractul biliar (“pietrele la fiere” în termeni populari) pot declanşa pancreatită acută.
Pancreatită cronică este o boală în care inflamaţia a determinat schimbări ireversibile în structura microscopică a ţesuturilor vezicii biliare. Infecţiile şi pietrele vezicii biliare pot cauza pancreatită cronică. Şi consumul de alcool pe perioade îndelungate determină pancreatită cronică.
Cauzele pancreatitei acute
De cele mai multe ori (în 80% dintre cazuri), pancreatita acută este produsă de consumul excesiv de alcool sau de pietre la vezica biliară. Printre cauzele pancreatitei acute enumerăm şi infecţiile virale sau bacteriene, intoxicaţii cu insecticide organo-fosforice ori folosirea anumitor medicamente pentru artrită reumatică ori prevenirea convulsiilor, diuretice tiazide şi altele.
Şi traumatismele abdominale, intervenţiile chirurgicale nereuşite, nivelul mare de trigliceride sau calciul scăzut în sânge pot fi cauze ale apariţiei pancreatitei.
Simptomele pancreatitei
Simptomele pancreatitei acută: dureri severe care apar foarte brusc şi care pornesc dinspre ombilic radiind spre spate. Persoanele care trec printr-o criză de pancreatită acută acuză dureri mari atunci când se mişcă, iar aceste dureri se domolesc dacă staţi jos.
Durerile şi criza de pancreatită pot fi însoţite de ameţeli, balonare, greţuri, vomă. Alte simptome de pancreatită acută sunt durerile musculare, scaune anormal de grase şi diareice, febră, transpiraţie, producere excesivă de gaze, dilatarea abdomenului în partea de sus.
Durerea dată de pancreatită acută nu cedează decât prea puţin la medicaţia antialgică (medicamente eliberate fără reţeta care combat durerea).