MENIU

Inflația este tot o pandemie, va afecta întreaga lume, e nevoie de tratamentul potrivit - Adrian Vasilescu (BNR)

Adrian Vasilescu, BNR

Decizia Băncii Naționale de a majora semnificativ dobânda cheie este cel mai bun tratament împotriva inflației, a explicat Adrian Vasilescu, consultant de strategie la BNR. În exclusivitate la Realitatea Plus, analistul bancar a afirmat că într-o perioadă atât de dificilă precum cea pe care o traversăm nimeni nu are o soluție deja verificată, ceea ce explică diferențele de abordare de la un sistem economic la altul. 

Adrian Vasilescu a explicat de ce este greșită abordarea că majorarea dobânzii este singura pârghie ce trebuie folosită pentru a combate inflația.

"Inflația este o boala, iar medicamentul este dobânda de politică monetară. Preocuparea este de a lovi inflația cu o dobândă mult mai mică. Problema este că sursa acestei inflații este energia, iar energia nu răspunde la acest medicament de politică monetară nicăieri în lume, nici în SUA, nici în Germania, nici în Japonia.

În astfel de situații, trebuie să facem un dozaj fin, știind că efectul secundar al medicamentului este RECESIUNEA. Provocarea este să găsești combinația potrivită astfel încât să calmezi inflația fără să provoci recesiune. (...) BNR a reușit, cel puțin până acum, să țină în frâu inflația, pentru că ar fi fost mult mai mare dacă nu interveneam în 6 ședințe de politică monetară. Nu am adoptat o măsură bruscă de creștere, pentru că altfel ajungeam la recesiune", a explicat Adrian Vasilescu, în exclusivitate la Realitatea Plus.

INFLAȚIA ESTE LA FEL CA PANDEMIA, AFECTEAZĂ PE TOATĂ LUMEA

Analistul BNR a mai afirmat că putem înțelege mai ușor de ce în astfel de situații de criză economică profundă nu se pot emite prognoze precise și infailibile dacă ne gândim la modul în care specialiștii au interpretat și au acționat împotriva virusului Sars-COV-2.  "Așa cum COVID este o pandemie, și inflația este tot o pandemie, trebuie să ne uităm si la ce se întâmplă în lume. Toate prognozele vor să revină la inflația de 2%, dar asta se va întâmpla spre 2024. (...) Marți BNR va prezenta și raportul asupra inflației si atunci lucrurile vor fi explicate  perspectiva celor mai recente date", a precizat Vasilescu.