MENIU

Adevărul despre îngheţată cu fructe. Nu vei mai mânca niciodată când vei afla ce conţine!

Cel mai popular produs răcoritor pentru vară, îngheţată, reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea consumatorilor şi, în special, a copiilor. Peste jumătate din sortimentele de îngheţată cu arome de fructe sunt colorate cu o substanţă obţinută dintr- o specie de gândăci (roşu cosenila - E120). Într-un studiu realizat de Asociaţia Pro Consumatori România (APC) pe 64 de sortimente de îngheţată, s-a constatat că cele mai multe dintre ele conţin o serie primejdioasă de aditivi.

Preşedintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu, atrage atenţia asupra pericolelor nebănuite la care se supun românii: „Îngheţatele cu arome nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă sau din lapte praf degresat (0,1% grăsime), gelatină animală, au conţinut ridicat de zahăr adăugat, coloranţi artificiali, conservanţi, arome artificiale şi chimicale din belşug. Acest produs, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, nu trebuie consumat de către copii şi persoane cu afecţiuni cardiovasculare, diabet şi boli metabolice”.

La fel de interesant este procesul de răcire, când în compoziţie se introduce mult aer (până la 100-130% din volumul propriu).

Cele mai periculoase E-uri de pe etichetele îngheţatelor industriale:

E131 – albastru patent Vpoate provoca dermatită, tulburări respiratorii şi este potenţial cancerigen;

E120 – specie de gândac din America de Sud. Poate produce hiperactivitate, deficienţe de concentrare şi chiar astm;

E122 – de asemenea nociv pentru copii. Poate produce ADHD. Acest aditiv este interzis în mai multe ţări din Uniunea Europeană;

E330 – acidul citric, acesta poate distruge smalţul dentar şi favoriza apariţia cariilor.