MENIU

Această boală poate fi confundată cu răceala şi apare oricând în timpul vieţii. Cum te fereşti

Spital

Alergiile respiratorii sunt în creştere în toată lumea, mai ales în ţările dezvoltate şi mai ales din cauza poluării. Cele mai frecvente alergii sunt rinita alergică şi astmul bronşic, boli care se asociază de multe ori. Ele apar mai ales la copii, adolescenţi şi tineri.

Dr. Polliana Mihaela Leru, medic primar boli interne şi alergologie la Spitalul Colentina, şef de lucrări la UMF „Carol Davila“ din Bucureşti , a explicat pentru Adevărul care sunt primele semne ale astmului şi ale alergiilor, precum şi opţiunile de tratament ale pacienţilor.

O răceală care nu mai trece sau care revine des pot fi primele semne ale unei alergii sau chiar ale unui astm bronşic.
„Diagnosticul se poate pune pe baza unor simptome uşoare: strănut, prurit nazal, ocular, tuse persistentă sau sufocare. Dar, de multe ori, diagnosticul se pune în urma unui episod sever de acutizare, de exacerbare a astmului. De cele mai multe ori, când se întâmplă un astfel de episod de acutizare când ascultăm pacientul observăm că el avea de câţiva ani nişte simptome care ar fi putut să-l alarmeze pe specialist că, de fapt alergia respiratorie, de la nivelul căilor respiratorii superioare a avansat către bronhii şi, de fapt ,manifestările de astm existau mai demult“, explică medicul.

Motivul pentru care trec ani până se pune diagnosticul de astm sau alergie este acela că sunt confundate cu răcelile.
„Pacienţii confundă de multe ori simptomele de astm sau de rinită cu răceli. Răceli care apar mai des decât în mod obişnuit, deci de câteva ori pe an, durează ceva mai mult pentru că un alergic are nişte simptome trenante, persistente, cum spuneam, cu tuse, cu strănut, cu obstrucţie nazală“, mai spune medicul.