MENIU

Accidentul vascular cerebral are semne... prevestitoare. Când trebuie să te duci URGENT la medic

Accidentul vascular cerebral, o mare problemă a prezentului, poate ucide rapid pe oricine, vârsta nefiind un impediment pentru acest "ucigaş" tăcut. 

Însă, se pare că accidentul vascular cerebral are câteva semne care îl pot... prevesti, ultimele cercetări spun că, în majoritatea cazurilor, lovitura fulgerătoare a atacului cerebral poate fi prevăzută. 

Cercetătorii spun că, înaintea unui accident vascular cerebral major care te poate ucide, va exista un mini atac cerebral, denumit în literatura de specialitate accident ischemic tranzitor. 

Diferenţa faţă de accidentul cerebral clasic constă în faptul că blocajul dispare de la sine, circulaţia sângelui este restabilită, iar simptomele încetează cu desăvârşire în circa 20 de minute.

Semnele care trebuie să te îngrijoreze sunt asemănătoare atacului cerebral, singura deosebire fiind că acestea sunt repede stopate. Iată la ce simptome trebuie să fii atentă!

Slăbăciune musculară. Cuiva drag îi este dificil sau chiar imposibil să mişte mâna, piciorul sau faţa, deşi nu suferea de astfel de probleme anterior? Este posibil să fie victima unui accident ischemic tranzitor. De asemenea, greutatea de a schiţa un zâmbet, ridicând ambele colţuri ale gurii la acelaşi nivel, este un alt indiciu de care trebuie să ţii cont.

Dificultăţi de exprimare. Articularea cuvintelor devine o problemă, iar bolnavul pare că nu îşi găseşte cuvintele sau că nu mai înţelege ceea ce i se spune.

Tulburări de vedere. Când eşti pe cale să suferi un accident ischemic tranzitor, este posibil să experimentezi o vedere înceţoşată, dublă, să percepi deformat culorile sau chiar să îţi pierzi complet simţul vizual.

Slăbiciune, ameţeală sau stare de leşin. Bolnavul suspectat că ar suferi un accident cerebral nu se mai ţine pe picioare, este ameţit, nu reuşeşte să se deplaseze sau cade brusc.

Cea mai mare problemă cu accidentul ischemic tranzitor este că aceste simptome alarmante nu durează mult, ele dispărând complet, fără semne, după numai câteva minute. Mai mult, semnele nu apar toate în același timp şi pot fi uşor confundate cu alte afecţiuni, precum oboseala sau stresul.  

În ceea ce priveşte apariţia semnelor prevestitoare ale atacului cerebral, intervalul variază de la câteva zile la una sau două săptămâni înainte de declanşarea propriu-zisă. Sunt însă şi cazuri extreme, de câteva luni sau chiar un an!

Într-un studiu efectuat în Marea Britanie, de către Stroke Association (Asociaţia dedicată studiului atacurilor cerebrale), se arată că 10 000 de atacuri cerebrale ar putea fi prevenite anual, dacă oamenii nu ar ignora simptomele prevestitoare. Lipsa de informare este principalul obstacol: într-un studiu desfăşurat de asociaţie pe 670 de oameni care suferiseră accidente ischemice tranzitorii, mai mult de jumătate nu numai că nu realizaseră că suferiseră un mini atac, dar nici nu erau conştienţi de ceea ce se petrecuse cu ei în acest interval.