A început ancheta pe teren a experților OMS, în Wuhan! Piața Huanan și Institutul de virusologie, ar putea fi vizitate
A început în sfârșit ancheta în provincia chineză Wuhan, epidentrul focarului de coronavirus care a dus la pandemia în care și-au pierdut viața peste 2,2 milioane de persoane, iar alte 102,104,319 s-au infectat. Pe agenda experților OMS deplasați la fața loc ului este prevăzută și o vizită la Institutul de virusologie din această metropolă.
Membrii echipei de anchetă, proaspăt ieșiți din carantina de 14 zile în care s-au aflat imediat ce au ajuns în China, au discutat în cursul acestei dimineți cu cercetătorii chinezi, înainte de părăsi hotelul în care sunt cazați pentru a merge la un spital din orașul în care a început epidemia, la sfârșitul anului 2019, potrivit unor informații apărute în media internaționale, precum și pe contul de Twitter al OMS.
OMS a confirmat deja că anchetatorii săi vor merge și la celebrul Institut de virusologie din Wuhan, echipat cu laboratoare P3 și P4 de înaltă securitate și unde se efectuau studii asupra coronavirușilor.
Încă de la începutul pandemiei acest institut a făcut obiectul a numeroase ipoteze și speculații, unele dintre ele preluate și de fosta administrație Trump, potrivit cărora virusul ar fi putut scăpa din această clădire, teorie care, până în prezent, nu are o dovadă concretă.
Experții se vor deplasa, de asemenea, și în piața Huanan, primul focar unde epidemia de Covid-19 s-a manifestat și unde erau vândute inclusiv animale sălbatice vii. În prezent, piața este închisă, lucru care se întâmplă de un an de zile.
"Echipa prevede să viziteze spitale, laboratoare și piețe. Vor avea loc discuții cu primii intervenienți (împotriva bolii) și cu unii dintre primii bolnavi de Covid-19", a subliniat OMS, pe contul de Twitter.
Vă reamintim că Ministerul Sănătății din China a emis toate autorizațiile necesare vizitei experților OMS la începutul acestei luni, mai exact pe 11 ianuarie. Ancheta are loc în contextul în care regiunea Wuhan este considerată locul izbucnirii pandemiei, iar autoritățile de la Beijing au fost acuzate că ar fi ascuns date.
Misiunea este condusă de Peter Ben Embarek, principalul expert al OMS în boli care trec de la animale la oameni. Potrivit unui anunț din decembrie al OMS, din echipă fac parte oameni de știință renumiți din zece țări, respectiv Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, SUA, Qatar şi Japonia, recunoscuţi în domeniile lor de expertiză.
Reamintim că oamenii de știință au luat în calcul că gazda iniţială a virusului ar fi fost liliacul, însă animalul intermediar care a provocat contaminarea la om este încă necunoscut.