MENIU

A devenit legal: Universitatea din România unde studenții au voie să prezinte lucrări scrise de roboți

Studenții Universității din Timișoara vor avea voie să folosească programe de inteligență artificială pentru licențe și disertații. Toate lucrările pe care le vor face cu ajutorul inteligenței artificiale vor trebui analizate, interpretate sau rescrise. 

În același timp, profesorii vor lua măsuri suplimentare pentru evaluarea studenților. Vor crește timpul alocat pentru evaluările orale sau vor găsi modalități prin care să verifice care dintre lucrări au fost realizate cu ajutorul aplicațiilor care folosesc inteligența artificială.

Universitatea impune studenților o regulă esențială, care presupune respectarea faptului că orice conținut generat de programele care utilizează inteligența artificială nu trebuie considerat drept adevăr absolut, enunț sau opinie personală. Aceste conținuturi trebuie analizate și procesate din perspectiva utilizatorului și a scopului pentru care a ales să le utilizeze. În plus, rezultatele obținute prin intermediul instrumentelor de inteligență artificială vor menționa în mod explicit sistemul utilizat și data la care a fost accesat. Această regulă se aplică inclusiv în cazul lucrărilor de licență, disertațiilor sau tezelor de doctorat.

Pe de altă parte, cadrele didactice vor întreprinde măsuri suplimentare pentru verificarea și evaluarea studenților. Una dintre aceste măsuri constă în alocarea unui timp mai mare pentru prezentarea orală a lucrărilor elaborate de studenți, astfel încât să se poată stabili dacă utilizatorul a înțeles conținutul generat de aplicațiile care folosesc inteligența artificială și dacă acesta reacționează în mod creativ sau critic la acest conținut.

În ceea ce privește susținerea disertațiilor sau a lucrărilor de licență, se completează o declarație de autenticitate în care, de acum, există o rubrică specială care trebuie bifată de cei care au folosit aplicațiile de inteligență artificială.