MENIU

7 pagini de nereguli la Ministerul Dezvoltării în 2014, condus de Liviu Dragnea

Raport devastator al Curții de Conturi la adresa Ministerului Dezvoltării, valabil pentru anul 2014, când la conducerea ministerului se afla Liviu Dragnea.

Curtea de Conturi a identificat nu mai puțin de 7 pagini de nereguli, abateri, erori și ilegalități la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Sinteza raportului de audit pe anul 2014.

Ministerul Dezvoltării Regionale s-a aflat pe tot parcursul anului 2014 sub conducerea actualului șef PSD, Liviu Dragnea, care a rămas pe scaunul de ministru în guvernele Ponta II, III și IV.

Lista de nereguli detectate de Curtea de Conturi la Ministrul Dezvoltării Regionale conține subevaluări masive ale valorii patrimoniului public și privat al statului , precum și nerespectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor publice

O altă neregulă gravă se referă la utilizarea ineficientă a fondurilor publice alocate de la bugetul de stat prin MDRAP pentru plata subvenției ”prima de la stat” în cadrul contractelor de economisire-creditare încheiate de cele două bănci de locuințe BCR BpL și Raiffeisen BpL.

Principalele abateri constatate:

1. Efectuarea de înregistrări eronate în evidența contabilă a unor elemente patrimoniale de natura bunurilor, aparținând domeniului public sau privat al statului, aflate în administrarea MDRAP, precum și a unor drepturi și obligații aflate în litigiu la 31.12.2014

Valoarea estimată a acestor abateri este de 451,4 milioane lei după cum urmează:

a) La finele anului 2014, MDRAP a efectuat inventarierea creanțelor și obligațiilor aflate în litigiu ca elemente patrimoniale în sumă de 302.167,5 mii lei, pe care nu le-a înregistrat însă în evidența tehnic-operativă, deși, conform prevederilor OMFP nr. 1917/2005 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea și conducerea contabilității instituțiilor publice, avea această obligație.

Această deficiență a apărut pe fondul nerespectării prevederilor OMFP nr. 1917/2005, personalul de execuție responsabil considerând că obligațiile și creanțele în litigiu (sume care nu sunt certe) nu trebuie înregistrate în evidența contabilă. Abaterea a fost înlăturată în timpul misiunii de audit odată cu înregistrarea sumei de 302.167,5 mii lei în contul 8039 ”Alte valori în afara bilanțului”.

b) În situațiile financiare consolidate ale MDRAP, la Anexa nr. 7 întocmită pentru Cap. 50.20, subcap. 04 ”Venituri proprii, au fost în mod eronat evidențiate sume care totalizează 149,2 miliaone lei și care reprezintă creditele bugetare aprobate și cheltuielile efective efectuate din subvenții și din venituri proprii la finele perioadei (31.12.2014) privind Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Acestea trebuiau evidențiate în situațiile financiare consolidate ale MDRAP în Anexa 6 (centralizatoare) la cap. 51.10, subcapitolul ”Subvenții”.

Consecința acestei abateri constă în faptul că execuția bugetului ordonatorului secundar de credite (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară – ANCPI) nu a fost reflectată în mod corect, exact și fidel în situațiile financiare consolidate ale MDRAP la 31.12.2014.

Această deficiență se datorează, în opinia auditorilor publici externi, pe de o parte, unor reglementări incomplete sau necorelate emise de către MFP, iar, pe de altă parte înțelegerii și aplicării defectuoase de către personalul MDRAP a reglementărilor legale cu privire la întocmirea situațiilor financiare anuale.

2. Diminuarea valorii patrimoniului public și privat al statului cu 124,1 milione lei ca urmare a subevaluării rezultate din rapoartele de reevaluare pentru bunuri proprietate publică (terenuri și construcții) aflate în administrarea MDRAP.

3. Diminuarea valorii unor terenuri aflate în patrimoniul public și privat al statului și în administrarea MDRAP cu 123,5 milioane lei, în anul 2014.

4. Neînregistrarea în evidențele cadastrale și de publicitate imobiliară a unor elemente patrimoniale aflate în administrarea MDRAP în valoare estimată la 273,2 milioane lei.

5. Imobilizările de fonduri publice prin achiziția și plata unor proiecte tehnice în valoare de 54, milioane lei în perioada 2012-2014, care nu au fost valorificate prin transmiterea către beneficiari (UAT-uri).

6. Nerespectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor publice

S-a constatat că în anul 2014 s-au efectuat plăți de către MDRAP, în sumă de 159.710,5 mii lei, reprezentând transferuri către UAT-uri pentru lucrări executate și facturate în perioada 2007-2012.

Decontarea acestor lucrări s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor OUG nr. 28/2013, întrucât în perioada aprilie 2013 – iunie 2014 (până la intrarea în vigoare a OUG nr. 30/2014) sau decontat prin PNDL arierate din perioada 2007-2012. Potrivit OUG nr. 28/2013, prin PNDL se decontează ,,lucrări executate în luna precedentă” cuprinse în centralizatorul situațiilor de lucrări. Această abatere a fost constată și consemnată în actele de control încheiate de Camere de Conturi județene la UAT-uri în anul 2015.

7. Neverificarea și neconfirmarea creanțelor și obligațiilor entității față de terți la finalizarea și valorificarea inventarierii. În fapt, s-a constatat că MDRAP nu a efectuat demersurile necesare/legale în vederea verificării și confirmării, pe baza extraselor de cont, a soldurilor debitoare și creditoare ale conturilor de creanțe și datorii în sumă de 3.886 mii lei, care dețin ponderea valorică în totalul soldurilor acestor conturi. Au fost încălcate prevederile OMFP nr. 2861/2009 cu consecințe în încheierea situațiilor financiare pe baza unor sume/solduri neconfirmate.

8. Neactualizarea inventarului unor bunuri din domeniul public al statului aflate în administrarea MDRAP, cu suma de 1,6 milioane lei reprezentând valoarea bunurilor neînscrise în inventarul centralizator.

9. Evidențierea incorectă în situațiile financiare ale MDRAP a angajamentelor legale anuale în cadrul PNDL.

10. Plățile efectuate în anul 2014, în baza hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile, aferente litigiilor aflate pe rolul instanțelor judecătorești, nu au fost analizate pentru a se stabili eventuale măsuri de recuperare a acestora.

În anul 2014 au fost efectuate plăți de către MDRAP ca urmare a litigiilor aflate pe rolul instanțelor judecătorești, din articolul bugetar 59.17 în valoare de 3.479,2 mii lei. Plățile efectuate reprezintă debite restante ale entității față de terți, contravaloarea unor lucrări executate de către contractori și neachitate de către entitate, penalități de întârziere aferente derulării contractelor, cheltuieli de judecată, despăgubiri civile, dobânzi, cheltuieli de executare, taxe timbre judiciar. Entitatea nu a inițiat niciun demers în vederea identificării cauzelor care au stat la baza generării litigiilor aflate pe rolul instanțelor judecătorești și nu a luat măsuri pentru identificarea persoanelor responsabile și pentru recuperarea eventualelor prejudicii.

11. Utilizarea ineficientă a fondurilor alocate pentru realizarea lucrărilor de intervenție în primă urgență.

12. Finanţarea unor obiective de investiții prin PNDL, fără îndeplinirea tuturor condițiilor legale prevăzute pentru alocarea fondurilor publice și fără respectarea principiilor de eficiență, economicitate și eficacitate.

13. Neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor legate de Programul Naţional de Dezvoltare Locală

14. Utilizarea ineficientă a fondurilor publice alocate de la bugetul de stat prin MDRAP pentru plata subvenției ”prima de la stat” în cadrul contractelor de economisire-creditare încheiate de cele două bănci de locuințe BCR BpL și Raiffeisen BpL.

Raportul AICI