7 ani de la tragedia din Colectiv. 64 de morți și 150 de răniți mutilați pe viață
Au trecut șapte ani de la tragedia din Colectiv, unde 64 de oameni și-au pierdut viața! Mulți dintre ei au murit, din cauza infecțiilor luate din spitale. Îngrijorător este că, în continuare românii mor din cauza nosocomialelor, iar media de raportare a acestor bacterii este de numai 2%. Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătății, managerii de spitale vor fi evaluați și în funcție de modul de raportare. Astăzi are loc o procesiune în memoria victimelor de la Colectiv la biserica de lângă fostul club.
Anul 2022 a adus sentințele definitive în primul dosar Colectiv - cel privind autorizațiile de funcționare date clubului - sentințe considerate de mulți prea blânde, raportat la amploarea tragediei.
Dosarul care vizează partea medicală a tragediei, în care rudele victimelor au depus plângeri și expertize medico-legale din care reiese că răniții au fost infectați cu bacterii în spitale, este încă în lucru la Parchetul General, la 7 ani de la tragedie, și riscă să fie clasat.
64 de morți și 150 de răniți mutilați pe viață
Incendiul din Colectiv s-a produs în seara zilei de 30 octombrie 2015, în jurul orei 22:30, în incinta clubului amenajat într-o fostă hală a fabricii Pionierul, în sectorul 4 din București.
Incendiul s-a soldat cu 64 de morți (o parte au decedat în noaptea incendiului, o parte în spitale, în săptămânile care au urmat) și în jur de 150 de răniți, majoritatea mutilați pe viață.
În vara anului 2017, la aproape 2 ani de la incendiu, unul dintre supraviețuitori s-a sinucis.
10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă ale spitalelor din România pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate, se arată în raportul oficial al Ministerului Sănătății, elaborat în anul 2021.