MENIU

Turiştii blocaţi în Retezat. Operaţiune de salvare extrem de dificilă

Nu mai puţin de 50 de turiști, dintre care şi un copil de 5 ani, sunt izolați în Munții Retezat din cauza unor alunecări de teren provocate de ploi. Niciunul nu este rănit, însă plouă torenţial în zonă. Bogdan Dănăiaţă de la ISU Hunedoara a declarat sâmbătă după-masa pentru Realitatea TV că cele trei grupuri de turişti vor fi transportate pe jos din zona accidentată.

UPDATE 21:26 Potrivit unui comunicat de presă al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, jandarmii au ajuns la turiştii blocaţi pe drumul Poiana Pelegii - Barajul Gura Apelor. Nicio persoană nu a avut nevoie de îngriji medicale.

"Jandarmii au ajutat să treacă peste proţiunea de drum blocată 12 persoane, care au preluate şi conduse la baza muntelui cu autovehiculele Jandarmeriei, dar şi cu un autoturism al ISU Hunedoara. Alte şapte persoane au refuzat să coboare şi au ales să rămână la propriile autovehicule", se arată în comunicat.

Salvatorii au intervenit cu excavatoare pentru a îndepărta bolovanii și mâlul care au blocat căile de acces spre ei. Turiștii vor primi și alimente. 

"S-a luat în calcul inclusiv varianta salvării cu elicopterul, însă ploile torenţiale nu permit acest lucru. Vom încerca să-i aducem pe jos, deorece accesul cu maşinile de teren este imposibil", a spus oficialul ISU Hunedoara pentru Realitatea TV.

În acest moment este afectată zona Bucura din munții Retezat. Nu se știe dacă cei 50 de turiști sunt sau nu singurii care au nevoie de ajutor. Autoritățile iau în calcul că s-ar putea ca și alte persoane care au pornit în drumeție în acea zonă să se afle într-o situație similară.

Potrivit meteorologilor, începând de sâmbătă de la ora 15:00, până duminică la ora 06:00, județul Hunedoara se află sub avertizare meteo Cod Portocaliu de ploi cu caracter torențial. Cantitățile de apă vor depăși 60-70 de litri/metru pătrat.

Mai multe articole despre:
turisti blocati munti