MENIU

5 obiceiuri alimentare sănătoase din bucătăria chinezească (P)

5 obiceiuri alimentare sănătoase din bucătăria chinezească (P)

Bucătăria chinezească este una dintre cele mai sănătoase din lume, iar acest lucru se datorează tehnicilor tradiționale de gătit, care păstrează aromele naturale ale cărnurilor și ale legumelor. De asemenea, chinezii folosesc întotdeauna ingrediente proaspete, iar cumpătarea este esențială, atunci când vine vorba de servirea mesei. Rețele chinezești sunt ușor de preparat, însă obiceiurilor culinare din China sunt destul de stricte și rar întâlnite în Occident, așa că iată o parte din regulile simple pe care orice chinez le respectă în bucătărie.

Chinezii gătesc în tigăi tip wok

Această tehnică de gătit este originară din China, însă în ultimele decenii s-a răspândit și în Occident. Bucătarii chinezi călesc ingredientele cu o cantitate redusă de ulei, într-o tigaie de tip wok, foarte bine încinsă. Avantajul acestei tehnici de gătit este acela că ingredientele își păstrează toate substanțele nutritive, iar preparatul final este mult mai sănătos, deoarece nu conține foarte mult ulei. Dacă îți propui să gătești la wok un pui cu legume, poți adăuga și puțin șofran, ghimbir sau boia de ardei, pentru un gust autentic chinezesc.

Chinezii servesc apă caldă în timpul mesei

Chinezii consumă apă fierbinte la masă, încă din vremuri străvechi, iar acest obicei nu a dispărut din cultura lor. Acest lucru fost considerat mereu o practică benefică pentru sănătate, apa caldă ajutând la digestie. În China, apa caldă este considerată un leac pentru toate bolile, iar chinezii sunt învățați să bea apă caldă încă din copilărie. Spre exemplu, în grădinițe sunt instalate cazane cu apă, care mențin o temperatură de aproximativ 40‎°C.

Mesele se servesc la ore fixe

Întotdeauna, chinezii servesc micul dejun, prânzul și cina la ore relativ fixe. Astfel, micul dejun este programat între orele 7-8 dimineața, masa de prânz între 11:30 și 12:30, dar nu mai târziu de ora 13:00, iar masa de seară între orele 18-19. Fiecare masă durează relativ o jumătate de oră, însă mesele festive fac excepție, durând aproximativ două ore. De asemenea, masa de prânz este cea mai importantă pentru chinezi, deoarece se servesc 4-5 feluri de preparate culinare. La prânz, chinezii consumă carne, legume, supă sau ciorbă, iar în loc de pâine, aceștia mănâncă orez sau tăiței.

Chinezii folosesc condimente și ingrediente speciale pentru mâncare

Pe lângă legumele proaspete, chinezii folosesc în bucătărie și diferite ingrediente uscate, pentru a da un gust special și exotic mâncărurilor tradiționale. Spre exemplu, aceștia folosesc ciuperci shiitake, creveți sau diferite ierburi, pentru a oferi o aromă inedită preparatelor.

Iar în ceea ce privește condimentele, bucătarii chinezi folosesc arome speciale, cum ar fi ghimbirul, menta, coriandrul sau piperul alb. De asemenea, pe lista de condimente se află și câteva mirodenii tradiționale, cum ar fi usturoiul și ardeiul iute, care sunt folosite și pentru proprietățile lor medicinale. Spre exemplu, usturoiul întărește imunitatea și îmbunătățește funcționarea inimii, în timp ce ghimbirul ajută digestia și previne apariția diabetului.

Chinezii consumă zilnic noodles și orez

Cele mai populare elemente din bucătăria chinezească sunt cu siguranță orezul și tăițeii, care nu lipsesc de la nicio masă. Orezul este un aliment bogat în nutrienți și fibre, însă este sărac în grăsimi, așa că poate fi consumat la orice masă, în cantități reduse, pentru că oferă ușor senzația de sațietate. Atunci când este combinat cu legume și carne slabă, se obține un  echilibru optim între proteine, fibre și carbohidrați - combinația perfectă pentru o dietă sănătoasă.

Așadar, chinezii sunt celebri pentru modul în care gătesc, dar și pentru felul în care consumă anumite preparate. Mâncarea lor este extrem de sănătoasă, deoarece zahărul, sarea și grăsimile sunt folosite în cantități extrem de mici, doar pentru a da gust anumitor preparate. În schimb, chinezii folosesc mereu carne slabă: pui, pește sau fructe de mare, dar și o mulțime de legume proaspete. Iar dacă ți-am făcut poftă de o porție delicioasă de orez cu legume, sau de o supă fierbinte cu fructe de mare, ține minte că Yummy Yang are cea mai bună mâncare chinezească din Sibiu, așa că poți comanda oricând ceva din meniul lor.

Mai multe articole despre:
mancare chinezeasca