MENIU

450 de cineaşti români cer preşedintelui Iohannis retrimiterea în Parlament a OUG 91/2016

Peste 450 de cineaști îi solicită președintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, să retrimită în Parlament OUG 91/2016 privind modificarea Legii cinematografiei. Semnatarii susțin că procesul de adoptare a fost netransparent, fără o minimă informare și consultare publică.

Cineaștii declară că legea va respinge OUG din 2016 care reglementa întregul lanț de producție, exploatare, patrimoniu și educație. În plus, ordonanța proteja de faliment companii care au produs filme și stimula competiția prin accesul egal la finanțare.

"Ordonanța de urgență modifică cadrul legislativ privind cinematografia, în vigoare din 2005, care nu a fost actualizat niciodată în acești 12 ani, în ciuda dezvoltării spectaculoase a cinematografiei românești, a noilor condiții de producție și distribuție a filmelor, a schimbărilor tehnologice, dar și de legislație europeană, apărute între timp. Printre modificările importante aduse de Ordonanța 91/2016 se numără oportunități sporite pentru tinerii cineaști și producători (prin introducerea unei categorii dedicate nu doar debutului, ci primului și celui de-al doilea film din carieră, și a unei categorii speciale pentru filmele de microbuget, sub 60.000 de euro), desecretizarea și asigurarea transparenței și echității în organizarea concursurilor de proiecte cinematografice, pentru a crea condițiile esențiale bunei concurențe și încurajării performanței artistice, și finanțarea, în premieră, a accesibilizării filmelor pentru spectatorii cu dizabilități", se arată în comunicatul Centrului Național al Cinematografiei, potrivit Agerpres.

Printre cei care au semnat scrisoarea se numără cineaști cunoscuți ca Radu Jude, Lucian Pintilie, Călin Netzer sau actori ca Victor Rebengiuc, Marius Manole, Ana Ularu și Lia Bugnar.

OUG 91/2016 a fost aprobată tacit de Senat în noiembrie 2016 și respinsă, în mai 2017, de Camera Deputaților, fără a fi dezbătută public.

Mai multe articole despre:
0 cineaşti Klaus Iohannis legea cinematografiei