Cutremur 4 Martie 1977 | Imagini-document de la înmormântarea lui Toma Caragiu. Ceaușescu a interzis filmul despre tragedie - VIDEO
Astăzi se împlinesc 46 de ani de la cutremurul din 1977, cea mai devastatoare catastrofă natură care a lovit România în perioada postbelică. Peste 1.500 de oameni au pierit și alți 11 mii au fost răniți în cele 55 de secunde infernale. Bucureștiul a fost transformat în ruină, iar sub ele și-au găsit sfârșitul o serie de personalități, precum actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț sau cântăreața Doina Badea. Regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu, chiar dacă s-a mobilizat exemplar, a ținut secrete rapoartele care indicau cifrele exacte, în încercarea de a ascunde proporțiile dezastrului. Din aceleași motiv, un film realizat de Dan Pița, în care sunt surprinse momente dramatice, precum înmormântarea lui Toma Caragiu și peisajele apocaliptice din București, a fost interzis de cenzură, de teama unei reacții negative a populației.
"Inițial conceput ca un documentar despre catastrofalul cutremur din 4 martie 1977, filmul “Mai presus de orice” a intrat în zona ficțiunii, la scenariu colaborând alături de Dan Pița și Nicolae Mărgineanu și Iosif Demian. (...) Din rațiuni de psihologie a publicului și refuzat la cel mai înalt nivel al cenzurii vremii, filmul nu a mai apărut pe ecrane. Pentru istoricii filmului românesc, dar și pentru cinefili, vizionarea filmului Mai presus de orice poate fi o experiență interesantă”, scria ]n 1992 Călin Stănculescu, într-un articol din România liberă, în noiembrie 1992, potrivit aarc.ro.
Lansată în 1978, pelicula nu a primit bun de difuzare din cauza “imaginilor prea dure”, de mare impact emoțional. Sunt secvențe de la funeraliile lui Toma Caragiu si Alexandru Bocăneț, cu actorul Victor Rebengiuc citind necrologul, dar și cu echipele de cascadori de la Buftea care au acționat eroic pentru salvarea victimelor de sub ruine, sau cu președintele Nicolae Ceaușescu pe teren, în cele mai afectate zone.
În imagini apare și clădirea Centrului de Calcul CFR, care s-ar fi prăbușită din cauza greutății enorme a calculatoarelor, dar și a greșelilor de proiectare.