MENIU

20 de reclamaţii, înregistrate la ANPC faţă de agenţia de turism Genius Travel

Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti a înregistrat 20 de reclamaţii care vizează firma Genius Travel, 15 dintre acestea fiind depuse după 12 august, când firma şi-a anunţat prin e-mail clienţii care plătiseră vacanţe că nu va mai putea onora rezervările, motivul invocat fiind că a intrat în insolvenţă.

Potrivit Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti (CPCB), faţă de Genius Travel au fost înregistrate, în total, 20 de reclamaţii. Dintre aceste, 15 au fost formulate după 12 august, când turiştii au aflat că banii plătiţi pentru vacanţe nu ajunseseră şi la hoteleri. Cinci dintre reclamaţii sunt mai vechi, fiind depuse la începutul anului. Acestea privesc nerespectarea condiţiilor de cazare conform contractelor arată CPCB.

Sute de români, rămaşi fără vacanţă. Agenţia de turism Genius Travel a intrat în insolvenţă

"O reclamaţie a fost soluţionată pe cale amiabiă după ce o familie a achitat un pachet de servicii turistice pentru şapte nopti, dar voucher-ul transmis la hotel a fost pentru şase nopti, iar operatorul economic a restituit petentului contravaloarea nopţii de cazare în valoare de 284 de lei", se precizează într-un răspuns al CPCB către News.ro.

În acelaşi răspuns se precizează că patru dintre aceste reclamaţii au fost redirecţionate către Agenţia Natională pentru Turism (ANT), fiind de competenţa acesteia. Începand cu 12 august 2016, la CPCB s-au înregistrat 15 reclamaţii privind imposibilitatea turiştilor de a merge în vacanţă din cauza neonorării rezervărilor conform prevederilor contractuale. Aceste reclamaţii au fost depuse începând cu data de 12 august.

"O echipă de comisari de la CPCMB a fost în control la sediul agenţiei. Agenţia era închisă, avea pe uşă un anunţ prin care informa că intenţionează să intre în insolvenţă. Din informaţiile noastre, agenţia are poliţă de asigurare în caz de insolvenţă, dar insolvenţa este urmare a unei hotărâri judecătoreşti, nu poate fi decisă de operatorul economic", se mai arată în comunicatul CPCB.

Inspectorii mai arată că au informat Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române despre acest caz.

„Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a exclus agenţia de turism Genius Travel, pentru prejudicii morale create asociaţiei, potrivit statului ANAT, prejudicii de imagine create agenţiilor de turism membre şi nemembre, care funcţionează corect şi îşi respectă clienţii, prejudicii materiale create turiştilor care au cumpărat vacanţe de la Genius Travel şi nu le pot efectua”, arată oficialii ANAT.

Aceştia spun că ANAT a cerut explicaţii Genius Travel încă de vineri, 12 august, când mai mulţi turişti au contactat asociaţia, în urma mesajului primit de la agenţie, prin care îşi anunţa starea de insolvenţă.

„ANAT a îndrumat turiştii să îşi verifice rezervările, chiar şi după ce sâmbătă agenţia a declarat clienţilor ei şi asociaţiei că a depăşit situaţia critică de vineri. Plângerile au continuat şi marţi, când Genius Travel a repetat anunţul referitor la deschiderea procedurii de insolvenţă, de data aceasta pe 19 august”, mai spun oficialii ANAT.

Conducerea asociaţiei menţionează că urmăreşte atent evoluţia situaţiei pentru a informa turiştii ce au de făcut pentru obţinerea despăgubirilor legale.

„Situaţia actuală îndreptăţeşte asociaţia să ceară încă o dată revizuirea cadrului legal referitor la garantarea sumelor achitate de turişti”, subliniază reprezentanţii ANAT.

Turiştii care şi-au cumpărat pachetele de vacanţă de la agenţia Genius Travel au fost anunţaţi, printr-un email, vineri, că firma urmează să intre în insolvenţă, iar clienţii nu mai pot pleca în concediu.

George Borună, directorul general al Direcţiei Generale de Control şi Autorizare din cadrul ANT, a explicat că Genius Travel este o agenţie detailistă, iar limita despăgubirii e de doar 10.000 de dolari.

„Genius Travel are asigurare făcută la Gerroma. În limita plafonului de decontare, care ar fi de 10.000 dolari, turiştilor li se vor deconta banii de către societatea de asigurare, dacă Genius a intrat într-adevăr în insolvenţă”, a declarat marţi Borună.

Reprezentanţul ANT spune că turiştii afectaţi trebuie să se ducă la agenţie, iar dacă aceasta nu le înapoiază banii în 15 zile, atunci ei se pot adresa direct companiei de asigurări.

"Relativ la pachetele turistice achiziţionate de dumneavoastră, vă învederăm că, începând de astăzi 12.08.2016, societatea Genius Travel se află în stare de insolvenţă de fapt, urmând că, până la data de 16.08.2016, să depunem la Tribunalul Bucureşti o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei. Sumele plătite de dumnevoastră vor fi înscrise în listele cu creditori ale societăţii şi veţi fi citat ulterior de către administratorul judiciar, pentru a vă înscrie la masă credală. Totodată, va rugăm să nu mai efectuaţi călătoria aferentă pachetului turistic pentru că aceasta nu a mai putut fi plătită din motivele descrise mai sus. Ne cerem scuze pentru situaţia creată! Genius Travel!", este mesajul primit de clienţii agenţiei care ar fi trebuit să plece luna aceasta în vacanţă.

Genius Travel a fost înfiinţată în 2008 de Bogdan Ştefan, care acum are 20% din acţiunile agenţiei, în timp ce Ionuţ Costea controlează 80% din acţiuni.

Agenţia de turism vinde vacanţe în Delta Dunării dar şi în Bulgaria, Turcia, Grecia.

Anul trecut agenţia de turism a avut pierderi de 514.000 lei şi o cifră de afaceri de 2,3 milioane lei, potrivit datelor raportate Ministerului de Finanţe. Agenţia avea la sfârşitul anului trecut 29 de angajaţi şi datorii de 2,4 milioane lei.