MENIU

12 legume şi fructe care trebuie consumate cu tot cu coajă

Cojile de citrice, mere, struguri şi roşii, toate acestea, dar şi altele au proprietăţi antioxidante uimitoare. Gândiţi-vă la antioxidanţi că la nişte agenţi care fac curăţenie în corpul vostru, care utilizează toate resursele pentru a contracara efectele nocive ale alimentaţiei proaste, ale poluării, stresului, etc.

În plus, cojile de legume şi fructe conţin multe fibre, esenţiale pentru tranzit, digestie, şi protecţia în faţa cancerului de colon. Iată câteva legume şi fructe care ar trebui consumate cu tot cu coajă:

Banana
Coaja de banană conţine vitaminele B6 şi B12, magneziu şi potasiu, dar şi mai multe fibre decât fructul propriu-zis. Un alt beneficiu al cojilor de banane este că ele conţin triptofan, care poate creşte nivelul de serotonină - despre care ştim că are impact asupra stării de spirit. Un nivel bun de serotonină în sânge poate ajuta la reducerea riscului de depresie.

Dacă eşti curajos, poţi mânca din prima banană cu tot cu coajă. Dacă nu, fierbe coaja timp de câteva minute şi mixeaz-o într-un smoothie cu alte fructe.

Roşii
Ceea ce face coaja de roşie atât de sănătoasă este licopenul, cel care dă culoarea specifică. Este un antioxidant care se formează mai ales în roşiile gătite, fierte. Licopenul previne bolile de inimă, îmbătrânirea prematură, cancerul şi cataracta.

Morcovi
Dacă până acum te-ai obişnuit să razi morcovii, ar fi bine să renunţi la acest obicei. Cea mai mare concentraţie de fitonutrienţi se găsesc în coajă şi în stratul imediat de sub coajă. Este suficient să clătiţi doar morcovul foarte bine, înainte de a-l mânca.

Ceapa
Foiţele acelea ca de hârtie pe care le aruncăm la gunoi conţin mai mulţi antioxidanţi decât ceapa în sine. Sunt foarte bogate în quercetina, care poate reduce tensiunea arterială şi previne depunerea colesterolului pe artere.

Fierbeţi cojile de ceapă în supe, tocane, iar înainte de servire le aruncaţi.

Portocale
Coaja portocalei conţine de patru ori mai multe fibre decât fructul, dar şi flavonoide care au proprietăţi antiinflamatorii, anticancer şi antidiabetic. Un studiu din 2004 pe animale sugerează că aceste substanţe nutritive pot reduce colesterolul rău chiar mai bine decât unele medicamente.

Cartofi
Coaja cartofilor conţine mai mult fier, calciu, potasiu, magneziu, vitamina B6 şi vitamina C decar miezul. De exemplu, 100 g de coajă de cartofi conţine de 7 ori mai mult calciu şi 17 ori mai mult fier decât aceeaşi cantitate de miez.

Struguri roşii
Strugurii roşii au numeroase beneficii datorită resveratrolului, un antioxidant extrem de puternic care previne bolile de inimă şi inhibă daunele cauzate de expunerea la metale grele. Cele mai mari concentraţii de resveratrol se găsesc în coajă. Cu toate acestea, asiguraţi-va că mâncaţi struguri bio pentru că pesticidele sunt uşor de absorbit.

Măr
Cojile de mere conţin cu 87% mai multe fitochimicare care previn diferite tipuri de cancer decât fructul că atare; în plus este gustoasă, deci nu ai nicio scuză pentru a nu mânca mărul cu tot cu coajă.

Castravete
Data viitoare când vrei o gustare, alege un castravete, dar nu-l decoji. Coaja de castravete conţine siliciu, care ajută la construirea de colagen, element vital pentru rezistenţa pielii. Dacă nu vă permiteţi castraveţi organici, spălaţi-i măcar foarte bine.

Pepene verde
Ştim, miezul este dulce, parfumat şi răcoritor, dar altădată când mănânci pepene verde încearcă să mănânci şi partea albă a cojii. Această conţine citruline, nişte aminoacizi care ajută la dilatarea vaselor de sânge pentru a îmbunătăţi circulaţia.

Kiwi
Dacă nu aţi încercat kiwi cu tot cu coajă, acum e momentul perfect. Coaja de kiwi este nutritivă - de altfel majoritatea vitaminelor şi mineralelor din kiwi sunt concentrate în coajă şi seminţe. În plus, conţine substanţe chimice care sunt cunoscute pentru lupta împotriva bacteriilor, cum ar fi E. Coli şi Staphylococcus.

Mango
Coaja de mango conţine proprietăţi similare resveratrolui, care ajută la arderea grăsimilor. De asemenea, studiile arată că anumiţi compuşi prezenţi în coajă de mango ar putea preveni anumite tipuri de cancer şi diabet. Aceşti compuşi pot regla anumite molecule receptoare din organismul nostru. Aceşti modulatori receptori pot controla cantitatea de colesterol din sânge. Pot ajuta şi la stabilizarea nivelurilor de glucoză şi a cantităţii anumitor tipuri de compuşi graşi din sânge.

Mai multe articole despre:
vitamine legume fructe coajă