MENIU

Piteşti. 36 de copii de la o şcoală, la spital cu toxiinfecţie. Medicii cred că e salmonella

<p>11 copii din Piteşti, la spital cu toxiinfecţie alimentară. Medicii au confirmat adenovirusul</p>

36 copii din Piteşti, elevi la Şcoala 16, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Copiii au şapte ani, iar medicii au confirmat pentru o parte dintre aceştia prezenţa adenovirusului. Aceştia au mâncare joia trecută la afterschool, însă un părinte susţine că două clase au mâncare şi de la un fast food din Piteşti.

UPDATE. Conform ultimelor date comunicate de către Direcția de Sănătate Publică Argeş, numărul copiilor internaţi cu suspiciune de toxiinfecţie alimentară de la Şcoala Gimnazială Nr.16 din Piteşti a crescut la 36.

Agentul economic care a preparat și a livrat hrana copiilor de la Școala Gimnazială nr. 16 din Pitești si-a suspendat activitatea încă din data de 6 martie 2016.

Patronul agentului economic a fost sancționat de către DSP Argeș cu 1000 lei pentru nerespectarea circuitelor functionale.

Astăzi, 07.03.2016, personalul care pregateste masa si o distribuie s-a prezentat la Directia de Sanatate Publica Arges pentru efectuarea coproculturilor.

Tot astăzi, s-a reluat ancheta alimentară cu părinții și copiii prezentați și internați cu suspiciune de Toxiinfectie alimentara (la Spitalul de Pediatrie si Sectia Boli Infectioase Copii a Spitalului Judetean de urgenta Pitesti). 

UPDATE Luni 10.30: 32 de elevi ai unei şcoli din Piteşti au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară. Autorităţile suspectează inclusiv o infecţie cu salmonella după ce copiii ar fi mâncat mămăligă cu smântână şi pulpe de pui la cantina şcolii. 21 dintre ei au fost internaţi la spitale din oraş, iar doi la o clinică din Bucureşti. Ceilalţi nouă au fost doar consultaţi de medicii piteşteni.

Spitalul de Pediatrie din Piteşti trece prin una dintre cele mai aglomerate perioade din ultimii ani. După zecile de bebeluşi internaţi cu scaune diareice, acum au ajuns aici 30 de elevi de şapte ani cu toxiinfecţie alimentară. Alţi doi au fost duşi de părinţi la spitalul Matei Balş din Capitală.

"15 copii au rămas internaţi în cadrul spitalului de pediatrie, 6 au fost transferaţi la secţia de boli infecto-contagioase a SJU Piteşti. 16 sunt identificaţi cu adenovirus. S-au aplicat măsuri de reorganizare în ceea ce priveşte paturile pentru a asigura internarea copiilor"; a afirmat Adina Enescu, purtător de cuvânt Spitalul de Pediatrie Piteşti.

Inspectoratul şcolar va merge în control în mai multe şcoli din judeţ.

Toţi copiii internaţi sunt elevi la şcoala numărul 16 din Piteşti şi au venit cu aceleaşi simptome. Ei au mâncat împreună la after school.

Unii părinţi cred însă că toxiinfecţia ar fi fost provocată de la mâncarea unui fast-food.
"La afterschool au consumat până joi", a spus o mamă. Aceasta crede că toxiinfecţia alimentară a fost cauzată de mâncarea de la fast food. "A fost clasa, toată clasa şi încă o clasă, am înţeles", a afirmat părintele.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică Argeş au ridicat probe din mâncare şi le vor analiza în cadrul anchetei epidemiologice declanşate.


UPDATE 16:50 Firma privată care a preparat şi livrat hrana copiilor de la Şcoala Gimnazială nr. 16 din Piteşti şi-a suspendat activitatea, începându cu data de 6 martie 2016, până la finalizarea anchetei epidemiologice, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii.

După reluarea discuţiilor atât cu elevii, cât şi cu părinţii acestora, reiese faptul că s-a consumat atât piept de pui la grill, cât şi pulpe de pui la cuptor, cu piure de cartofi sau pilaf de orez, cu salată de varză crudă, iar ca desert copiii au primit prăjitură cu miere şi ciocolată sau biscuiţi. Toţi copiii au afirmat că au consumat branză telemea vrac cu smantană şi mamaligă.

În acest context, echipa DSP Argeş a recoltat probe de apă din bucătărie şi sala de mese, probe din meniul din data de 03.03.2016, precum şi probe din apa îmbuteliată de izvor, necarbogazoasă, utilizată de copii in timpul mesei. De asemenea au fost recoltate 10 tampoane de suprafaţă din bucătărie.

Având în vedere datele existente, Direcţia de Sănătate Publică Argeş (DSP) Argeş continuă ancheta epidemiologică a focarului de toxiinfectie alimentară la locaţia în care agentul economic, a preparat alimentele copiilor din Şcoala Gimnazială Nr.16 Piteşti.

DSP Argeş a transmis către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile, Institutul de Sănătate Publică Bucureşti şi Prefectura Argeş o alertă privind apariţia a unui focar de infecţie la Şcoala Gimnazială Nr.16 din Piteşti, în urma consumării unor alimente posibil alterate.

UPDATE 14.15. Numărul copiilor de la Şcoala 16 din Piteşti care au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară a ajuns la 26. 

UPDATE 13.30. Directorul şcolii unde mai mulţi copii s-au îmbolnăvit: În jur de 180 de elevi au servit masa joi

Directorul Şcolii nr. 16 "Ion Luca Caragiale" din Piteşti, Alin Vlad, spune că între 150 şi 180 de elevi au servit, joi, la after-school, mămăligă cu brânză şi pulpe de pui, mâncarea fiind pregătită în cadrul unităţii de educaţie, potrivit Mediafax.

Alin Vlad a declarat că autorităţile fac un control la şcoală.

"A ajuns şi bucătareasa, care era la Cozia, şi a prezentat documentele. Au fost prelevate probe şi se semnează procesele verbale", a afirmat directorul Şcolii nr. 16 "Ion Luca Caragiale" din Piteşti.

Acesta a adăugat că de opt ani de când lucrează la şcoală nu au fost niciodată probleme.

"Mâncarea se pregăteşte aici, în fiecare dimineaţă. Vin doamnele la ora 5.00 şi gătesc. Mâncarea este servită în pauza de la 12.50 - 13.00. Ultima dată când au mâncat la after-school elevii a fost joi. Este vorba despre 150 - 180 de copii care au mâncat în unitate mămăligă cu brânză şi smântână şi pilaf cu piept de pui la grătar. Nu ştim de la ce s-au îmbolnăvit. Aşteptăm rezultatele anchetei", a declarat Alin Vlad.

Între timp, numărul elevilor care au ajuns la spitalele din Argeş a ajuns la 14.

UPDATE. Nouă copii cu probleme digestive au ajuns, de sâmbătă până duminică, în spitalele din Argeş, astfel că numărul total al micuţilor internaţi a ajuns la 41.

Potrivit unui comunicat transmis, duminică, de Prefectura Argeş, dacă sâmbătă erau internaţi 32 de copii cu probleme digestive, duminică numărul acestora a ajuns la 41.

Din cei 41 de copii cu probleme digestive internaţi, 33 sunt mai mici de doi ani.

Cei mai mulţi - 32 - se află internaţi la Spitalul de Pediatrie Piteşti, patru copii primesc îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, secţia boli infecţioase, alţi patru sunt internaţi la Spitalul Municipal Câmpulung, iar unul este internat la Spitalul Municipal Curtea de Argeş.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Piteşti, Adina Enescu, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că în unitatea spitalicească mai sunt 12 paturi libere pentru copii. "Sperăm să nu fie cazul de noi pacienţi, dar nu se pune problema să nu existe locuri în spital. Zece paturi sunt pentru sugari şi două pentru copii mai mari, preşcolari şi şcolari", a spus Enescu.

Coşmarul problemelor medicale din Argeş nu se mai termină. 11 copii din Piteşti, toţi de la Şcoala numărul 16, au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară.

Copiii au şapte ani, iar medicii au confirmat pentru o parte dintre aceştia prezenţa adenovirusului. Conducerea DSP este la Spitalul de Pediatrie din Piteşti şi a demarat deja o anchetă.

Toţi copiii au consumat mâncare de la şcoală, fiind vorba de o unitate de învăţământ cu program prelungit. Alţi doi copii au fost duşi de către părinţi direct la Bucureşti, la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

"Aşa este, copiii se află internaţi sub supraveghere medicală. Au starea de rău general -vărsături şi diare (...) după ce au servit masă joi după-amiază la şcoală, în programul after-school. Echipele comune de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş şi de la Direcţia SanitarăVeterinară şi pentru Siguranţă Alimentelor au demarat verificările, a început o anchetăepidemiologică", a declarat Cristian Soare, prefectul judeţului Argeş, pentru Digi24.

Potrivit acestuia, în momentulde faţă nu se pune problema că elevii să fie transportaţi laspitalul Marie Curie din Capitală.

Cazul din Argeş vine la doar o zi după ce alţi 19 elevi din clasele I-IV, din comună gălăţeanăPechea, au fost internaţi la Spitalul de Copii din Galaţi cu toxiinfecţie alimentară, după ce arfi consumat laptele şi cornul oferite gratuit la şcoală.