10 mai 2018, zi de sărbătoare naţională, nu și zi liberă. Programul Casei Regale
Ziua de 10 mai este sărbătorită, începând din 2016, la nivel naţional, iar Parlamentul, Preşedinţia, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale şi autorităţile administraţiei publice locale organizează anual manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile. Data de 10 mai nu este zi liberă pentru salariaţi.
10 Mai 2018 - program Casa Regală București
La ora 11, la statuia Regelui Carol I din Piața Palatului Regal, va avea loc o ceremonie militară de depunere de flori în memoria fondatorului dinastiei naționale și al statului modern român.
Vor fi prezenți MS Margareta, Custodele Coroanei române, ASR Principele Radu, ASR Principesa Elena şi E.S. dl. Alexander Philips Nixon, ASR Principesa Maria.
Va fi susţinut un concert de muzică de fanfară şi va fi executată o demonstrație de măiestrie a mânuirii armei. Își vor da concursul Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul", precum şi Jandarmeria călare.
La ora 12, la Academia Tehnică Militară (Bd. George Coşbuc, nr. 39-49), va avea loc ceremonia de conferire a numelui „Ferdinand I" instituţiei de învăţământ.
Vor participa la ceremonie MS Margareta, Custodele Coroanei române, şi ASR Principele Radu.
Accesul presei este permis în baza acreditării prealabile la Ministerul Apărării Naţionale.
Familia Regală a României va aniversa ziua de 10 Mai la fel ca în fiecare dintre ultimii ani, începând din 2010, prin organizarea unui Garden Party în grădina Palatului Elisabeta din București. Evenimentul va avea loc joi, 10 mai, de la ora 17.00 și va aduna în același loc mii de invitați din toate categorile sociale și din toate zonele locuite de români, alături de personalități remarcabile din toate domeniile societății românești.
Garden Party-ul anual organizat de Familia Regală s-a impus ca o sărbătoare a decenței și a bunului gust, unde domnii participă îmbrăcați în costume de culoare închisă cu cravată iar doamnele în ținută de după-amiază cu pălărie, unde telefoanele mobile nu sunt folosite și fumatul, chiar și în aer liber, nu este permis. Pentru invitați, va fi amenajat Cortul Regal, corturi ale furnizorilor Familiei Regale a României și va fi oferit și un concert.
Tot cu acest prilej, Curtea Veche Publishing a anunțat că are în pregătire două noi titluri din Colecția Regală. Primul este un album semnat de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, intitulat „Margareta – Portretul Reginei” și dedicat personalității Majestății Sale. Al doilea volum se intitulează „Jurnal regal românesc”, poartă semnătura Principelui Radu și ilustrează, în cuvinte și imagini, ultimii doi ani din viața publică a Familiei Regale a României.
Cartea este scrisă de Alteța Sa Regală în limba engleză și cuprinde fotografii de Daniel Angelescu și Cristian Coposesc. Ambele titluri vor fi prezente la Târgul de Carte de la Madrid de luna aceasta, în care România este invitatul de onoare al manifestării, și vor putea fi găsite din a doua jumătate a lunii mai în librării.
10 mai în istoria României
10 mai marchează trei momente istorice: începutul domniei lui Carol I, Independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării.
- Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova şi Ţara Românească fusese motivul pentru care puterile europene acceptaseră unirea celor două Principate, în 1859.
- Alungarea domnitorului risca să ducă la dizolvarea acestei uniuni, astfel că elitele aflate la conducere trebuiau să acţioneze rapid.
- Alegerea prinţului prusac Carol de Hohenzollern-Sigmaringen era sprijinită de Napoleon al III-lea al Franţei, dar nu era bine văzută de Imperiul Habsburgic şi de cel Otoman.
- La data de 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământul de credinţă în faţa Parlamentului şi a fost proclamat domnitor al României, păstrând această titulatură până în 1881.
- Pe 19 mai 1877, Sentul României a votat proclamaţia de independenţă a României faţă de Imperiul Otoman, unul din cele mai importante momente ale domniei lui Carol şi act care i-a adus un prestigiu uriaş.
- În martie 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar la data de 10 mai 1881, Principele Carol a fost încoronat rege al României.
- Ziua de 10 mai a fost Ziua Naţională a României între 1866 şi 1947.