MENIU

1 miliard de lei pentru transportul școlar ecologic. Tanczos Barna, anunț despre programele pentru protecția mediului

Ministrul Mediului, Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a vorbit, vineri, despre programele pe care le va demara instituția pe care o conduce în 2021. Printre acestea se află finanțarea transportului școlar ecologic, a stațiilor de încărcare pentru vehicule elecrice, a iluminatului public ecologic și transportului public ecologic. 

”Noi avem câteva programe noi pe care le pornim anul acesta. Unul dintre cele mai importante este transportul şcolar ecologic. Am alocat o sumă uriaşă, de peste un miliard de lei, pentru a contracta maşini, microbuze şcolare prietenoase cu mediul, electrice dacă se poate, dacă nu - microbuze şcolare care folosesc combustibil alternativ, cu efect redus asupra mediului. În acelaşi timp, finanţăm staţiile de reîncărcare pentru vehiculele electrice, şi aici am deschis posibilitatea tuturor UAT-urilor să participe la acest program, nu doar oraşelor mari şi staţiunilor turistice. (...) Continuăm programul de iluminat public ecologic şi anul acesta vom avea o finanţare nouă în paralele cu contractele care sunt în curs de implementare. Şi, foarte important, împreună cu Ministerul Dezvoltării, finanţăm în continuare transportul public ecologic. Vine şi un nou program de eficienţă energetică pentru autorităţile administrativ-teritoriale, unde practic toate clădirile publice pot participa într-un asemenea program”, a spus ministrul Mediului vineri, la conferinţa ”Oraşe şi comunităţi - viziune 2030. Cluj-Napoca - la un click distanţă”, 

Tanczos Barna a subliniat că, pentru implementarea tehnologiilor moderne, este necesară o viziune a autorităților locale și centrale. 

”Ca să ajungem la un smart-city, ca să ajungem la tehnologii moderne şi la digitalizare, cu siguranţă este nevoie de o viziune. Este nevoie de o viziune a autorităţii publice locale, de o viziune a autorităţii publice centrale, care răspunde de mediu, şi este nevoie de o viziune în ceea ce priveşte direcţia de finanţare, programele naţionale care contribuie la transformarea oraşelor în oraşe digitale şi oraşe verzi în acelaşi timp”, a explicat ministrul.