"12 naţiuni occidentale au avertizat joi legiuitorii români cu privire la modificările aduse legislaţiei penale care ar slăbi statul de drept în România şi abilitatea Bucureştiului de a combate infracţiunile şi corupţie", informează Reuters.
Potrivit Reuters, partidul de guvernământ PSD a început joi să modifice şi codul penal, după ce a adus schimbări controversate la procedura penală, urmărin dezincriminare unor acuzaţii de corupţie, "printre care şi abuzul în serviciu, infracţiune pentru care Liviu Dragnea a primit o condamnare cu executare la care urmează să facă apel".
Ambasadele Belgiei, Canadei, Danemarcei, Elveţiei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Luxemburgului, Olandei, Norvegiei, Suediei şi Statelor Unite ale Americii au transmis un apel comun în care cer autorităţilor române "să ia în considerare potenţialul impact negativ al amendamentelor la legislaţia penală".
Liderii PSD le transmit ambasadelor să-şi vadă de treburile lor."Nu există niciun motiv de îngrijorare", susţine şi Florin Iordache, şeful comisiei speciale unde şi astăzi au fost operate, pe bandă rulantă, modificări controversate la codul penal.
Într-o un articol cu titlul "România avertizată cu privire la legile care vor afecta lupta împotriva criminalităţii", Associated Press citează reacţia senatorului PSD Şerban Nicolae la mesajul îngrijorat al ambasadelor UE şi SUA: "Eu m-am săturat de această formulă arogantă de comunicate ale unor funcționari, ale unor reprezentanți incerți și anonimi. Cu zidurile să vorbească zidurile. Să stea liniștiți, să-și vadă de treburile lor", a declarat Șerban Nicolae".
În materialul Associated Press preluat de Seattle Times, sunt date mai multe exemple din legislaţa deja adoptată în Parlament care îngreunează prinderea infractorilor: interzicerea probelor video şi audio în procese, clasarea dosarelor penale cu autori necunoscuţi după 1 an de la deschidere sau invalidarea denunţurilor făcute după 6 luni de la producerea faptei.
Nu perlele lui Dăncilă sunt problema. Premierul își asumă integral modificările la procedura penală!
Viorica Dăncilă a declarat că, în calitate de președinte executiv al PSD, susține "100% efortul colegilor mei parlamentari de a reforma sistemul judiciar și de a alinia codurile penale la principiile constituționale și la prevederile europene, pentru înlăturarea oricărui abuz".
Dăncilă este convinsă că asistăm "la cea mai amplă campanie de dezinformare și intoxicare a opiniei publice de după Revoluție" cu privire la reformele din justiție.
Senatorul Claudiu Manda nu are încredere în relevanța apelului și amintește că parlamentarii români au dreptul de a face modificările care stârnesc îngrijorare în SUA și UE.
"Să vedem documentul respectiv. Noi am mai avut situația în care era nu știu ce for european și după aia ne-am dat seama că era vorba despre un fost arbitru. Suntem totusi Parlamentul României, e dreptul Parlamentului de a legifera, sunt sigur că modificările au ținut cont de deciziile CCR, de deciziile Comisiei de la Veneția și atunci când au fost niște articole în care s-a încălcat prevederea CCR au fost duse la Curte, care și-a exprimat un punct de vedere", a spus Claudiu Manda.