Oamenii de știință sunt de părere că peste sute de milioane de ani, planeta noastră nu va mai semăna cu cea pe care o vezi tu în poze azi. Cum explică specialiștii acest fenomen extrem?
Ei bine, scoarța terestră nu este o masă solidă continuă. Ea este formată din mai multe fragmente, mai mici sau mai mari, pe care geologii și seismologii le-au numit plăci tectonice. Acestea sunt întotdeuna în mișcare.
De asemenea, plăcile tectonice sunt responsabile de formarea lanțurilor muntoase, a vulcanilor și a cutremurelor. Inclusiv continentele care s-au format de-a lungul sutelor de milioane de ani, s-au format tot datorită plăcilor tectonice.
Contrar cu ce ai învățat tu la geografie, a existat un singur super-continent, Pangea, din care s-au desprins treptat mai multe fragmente, până când s-au format cele din prezent.
Peste 200 de ani Pământul nu va mai semăna cu cel din prezent
Pangea s-ar fi format în urmă cu circa 310 milioane de ani și a început să se fragmenteze în urmă cu 180 de milioane de ani. Așadar, cercetătorii cred că în viitor va exista un alt super-continent care se va numi fie Novapangea, fie Pangea Ultima, Aurica sau Amasia, în funcție de modul în care se va forma.
Primul nume, Novapangea presupune că lumea se va întoarce la origini. Nu se știe dacă va mai exista umanitatea până atunci, dar plăcile tectonice cu siguranță vor fi. Al doilea scenariu prevede formarea Ultimei Pangea, adică contopirea tuturor actualelor continente, înconjurate de un mega-ocean Pacific, dar cu un fel de Ocean Indian în interiorul continentului.
Susținătorii celei de a treia variante, Aurica spun că Oceanul Atlantic se va închide, iar Australia se va contopi cu celelalte continente. Iar ultima variantă prevede că o parte semnificativă dintre continente, în afară de Antarctica se vor contopi în emisfera nordică.