Ca sumă, deficitul este de 54,77 miliarde lei (21,9 miliarde în 2019). Conform MFP, mai mult de jumătate este rezultat din măsurile de combatere a crizei cauzate de epidemia COVID-19.
„Sume în valoare de 31,17 miliarde lei (2,95% din PIB) au fost lăsate în mediul economic prin facilitățile fiscale, investiții și cheltuieli excepționale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19”, transmite comunicatul MFP.
Creșterea deficitul bugetar aferent primelor opt luni ale anului curent, comparativ cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut, este explicată, pe partea venituri:
• de evoluția nefavorabilă a încasărilor bugetare în perioada martie-august datorită crizei, precum și ca urmare a amânării plății unor obligații fiscale de către agenții economici pe perioada crizei (14,4 mld lei),
• de creșterea cu 2,8 mld lei a restituirilor de TVA, față de nivelul aferent perioadei ian-august 2019, pentru susținerea lichidității în sectorul privat
• de bonificațiile acordate pentru plata la scadență a impozitului pe profit și a celui pe veniturile microîntreprinderilor, în valoare de 0,25 mld lei.
Pe partea de cheltuieli, față de creșterea bugetară prin efectul legilor s-a înregistrat o creștere a cheltuielilor de investiții cu 5,1 mld lei față de aceeași perioadă a anului precedent, precum și plăți cu caracter excepțional generate de epidemia COVID-19 de aproximativ 8,62 mld lei.