MENIU

Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei. Căldura infernală bate record după record. Când se răcorește România?

Cât mai rămâne Domul de foc deasupra Europei

Mai multe ţări din Europa se confruntă cu un val de caniculă încă de la începutul acestei luni și se estimează că aceasta se va prelungi încă două săptămâni. Valurile de căldură record, cu temperaturi care depășesc zilnic pragul de 40 de grade Celsius, sunt mai puternice în Peninsula Balcanică și în Europa de Est. Apa mării în zona mediteraneană are, pe alocuri, şi 30 de grade Celsius, potrivit Severe Weather.

Conform previziunilor bazate pe modelele meteorologice globale, temperaturile vor rămâne mult peste medie pe tot parcursul lunii iulie în sudul și estul Europei şi în peninsula Balcanică, unde temperaturile vor avea din nou valori record în această săptămână.

Temperaturile sunt în creștere și sunt prognozate să urce în continuare în această săptămână. S-au înregistrat frecvent peste 30 de grade în multe zone, iar în ultimele zile chiar şi peste 40 de grade în România, Serbia, Albania, Bulgaria, Bosnia, Macedonia de Nord și Grecia.

În iulie, în Serbia s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură minimă. Stația meteo din Vršac (nord-estul Serbiei) a consemnat sâmbătă o temperatură minimă de 30,6 grade Celsius, iar duminică, 31,2 grade Celsius!.

Temperaturi nocturne ridicate au fost raportate și în țările învecinate, precum Croația, Bosnia, România și Macedonia de Nord. În Grecia, temperatura minimă nu a scăzut sub 30 de grade Celsius la unele stații pe parcursul weekendului.

Acest tipar meteorologic va continua în Europa până la începutul săptămânii viitoare, cu un val de căldură care se va intensifica din regiunea mediteraneană până în Europa de Est, din cauza instalării unui dom de căldură în aer. Astfel, se prognozează temperaturi mult mai ridicate decât media, chiar şi cu 10 grade Celsius în plus, în multe regiuni.

Ce este un Dom de foc

De obicei, domul de căldură este principala și cea mai dominantă caracteristică a tiparelor meteorologice de vară în Europa și America de Nord. Cu toate acestea, poate apărea și toamna, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Auzim termenul de dom termic atunci când apar temperaturi extrem de ridicate și anormale.

Modelul de creastă de la nivelul superior sau masa de aer cald de la altitudini mari este cunoscut sub numele de Upper High. Acesta formează de obicei domul de căldură. Așadar, acest termen specific este utilizat atunci când o zonă largă de înaltă presiune se instalează peste o mare parte a continentului. Dacă evenimentul este excepțional de stabil și extrem, de obicei rămâne acolo timp de mai multe zile sau săptămâni.

Domul de căldură funcționează ca un capac pe o oală. Cupola extinsă de căldură captează o masă de aer semnificativ mai caldă la toate nivelurile de dedesubt, scufundând straturile acesteia spre sol. Prin urmare, masa de aer devine uscată și se încălzește semnificativ, pe măsură ce ajunge la cele mai joase altitudini.

Europa rămâne sub domul de foc

Săptămâna aceasta, sistemul de înaltă presiune se va reface dinspre sud spre nordul și estul Europei, datorită consolidării domului termic și a blocării înaltului. Acest lucru va permite ca valul de căldură să se intensifice și mai mult deasupra Peninsulei Balcanice și a Europei de Est.

Până la mijlocul săptămânii, cea mai mare anomalie de temperatură este așteptată din nou în partea central-sudică a Balcanilor și în Europa de Est. Temperaturile vor fi cu aproximativ 8-10 grade Celsius peste media pentru mijlocul lunii iulie.

De joi până sâmbătă, cea mai caldă masă de aer va lua treptat o pauză deasupra Balcanilor, dar va rămâne foarte ridicată. Va fi cu câteva grade mai scăzută decât în primele zile și la mijlocul săptămânii, scrie adevarul.ro. Cu toate acestea, odată cu extinderea dorsalei de blocaj la altitudine și mai la nord și vest spre sfârșitul săptămânii, căldura va avansa din nou spre Germania și Franța. Dar nu va fi caniculară, ci va reveni oarecum la temperaturi apropiate de medie, având în vedere perioada relativ mai rece din vest de la începutul lunii iulie.

De joi până sâmbătă, cea mai caldă masă de aer se va afla în jumătatea sudică a Europei, din Spania și Portugalia până în Italia, în Balcani și la nord de Alpi, în părți din Germania, Cehia și Slovacia.

Temperaturile de după-amiază vor fi cu mult peste media pentru mijlocul lunii iulie, local chiar cu peste 12 grade Celsius mai mult. Temperaturile vor urca rapid până la 30 de grade Celsius și peste pragul de 40 de grade Celsius în sud.

Şansele de ploi și furtuni vor fi mai mici în următoarele 5-10 zile, datorită masei de aer mai stabilă și mai uscată asociată cu domul termic de la înălțime.

Temperaturile cele mai ridicate de marți și miercuri ar putea pune la încercare unele recorduri de temperatură maximă pentru unele părți din Serbia și România, deoarece estimările bazate pe modele de înaltă rezoluție se situează în jurul valorii de 43-45 grade Celsius.