MENIU

Canicula de toamnă - climatolog român, avertisment dur pentru populație: recorduri de temperatură 

Deși a mai rămas doar o lună până începe calendaristic iarna, primele zile din noiembrie se resimt ca un final de vară, cu temperaturi neobișnuit de ridicate pentru această perioadă. 

Roxana Bojariu, directorul Departamentului de Climatologie de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a explicat, pentru Gândul, de ce avem în prag de iarnă temperaturi neobișnuit de ridicate, un fenomen meteorologic prezent nu doar în România, ci în mai multe state din Europa, Franța și Spania ajungând chiar la recorduri de temperatură. 

Climatologul Roxana Bojariu spune că de vină pentru creșterea temperaturilor în această toamnă este presiunea atmosferică ridicată pe toată suprafața continentului european și circulația aerului cald dinspre sud spre vest.

„Explicația – considerând episodul individual de vreme foarte caldă – este legată de un câmp de presiune atmosferică ridicată, ce a dominat continentul european cu o persistență deosebită. Astfel, au fost favorizate, la început, circulațiile ce au adus aer foarte cald dinspre sud spre vestul Europei. Franța și Spania au înregistrat cele mai calde luni octombrie din arhivele lor climatice.

Pe de altă parte, presiunea atmosferică ridicată a defavorizat precipitațiile si a favorizat duratele mai mari de strălucire ale Soarelui, contribuind la creșterea temperaturii”, a explicat Roxana Bojariu.

Climatologul a subliniat însă că dacă aceste episoade de căldură în timpul toamnei nu sunt neobișnuite, ceea ce trebuie să alarmeze este faptul că au ajuns la o frecvență mai mare și s-au extins în toate anotimpurile, din cauza încălzirii globale.

Dacă privim dintr-o perspectivă mai generală, observăm că astfel de episoade cu temperaturi deosebit de mari au devenit mult mai frecvente în ultimii ani, în toate anotimpurile, și aici putem vorbi de legătura cu încălzirea globală. Există tendințe de creștere a temperaturilor în toate anotimpurile”, a afirmat Roxana Bojariu.

Roxana Bojariu a precizat că episoadele cu temperaturi ridicate vor fi prezente și în prima parte a lunii noiembrie.

”Episodul cu temperaturi ridicate, cu unele fluctuații, se va prelungi și în prima parte, cel puțin, a lunii noiembrie. Actualizările prognozelor trebuie, însă, urmărite cu atenție, pentru că sistemul climatic ne poate oferi și surprize.

Astfel de temperaturi ridicate, cu valori maxime de 27-28 de grade Celsius, s-au înregistrat în sudul României. Dar, cum spuneam, nu este primul an în care luna noiembrie începe cu temperaturi ridicate”, a mai spus Roxana Bojariu.