MENIU

Zoso, Chirilă şi P*la non stop, vedetele blogosferei româneşti în 2009

Blogosfera românească mai are de aşteptat până să ajungă la maturitate.

Din totalul de 40.000 de bloguri monitorizate de Zelist, doar jumătate au fost active în acest an. Blogosfera a fost ameninţată în acest an şi de Twittosferă, unde sunt deschise peste 20.000 de conturi româneşti.

Zoso este cel mai comentat blogger român în acest an, după ce în 2008 primul loc în clasamentul Ze List a fost ocupat de Adrian Georgescu. Cu un total de 1.175 de comentarii, blogul lui Vali Petcu a devansat cabral.ro (1.038 comentari), bookblog.ro (801), 4. tudorchirila.blogspot.com (753) şi mircea-badea.ro/blog (695).

Postările cele mai vizibile de pe blogurile româneşti în acest an au aparţinut vedetelor: scrisoarea lui Tudor Chirilă către liceeni, un text adresat de Cabral fetei sale sau postarea \"Derbedeul dracului, tot ţigancă împuţită\", semnat de Victor Ciutacu. Zoso a ieşit spre finalul anului cu un interviu video cu Traian Băsescu, care l-a propulsat pe locul patru în topul celor mai menţionate postări din 2009. Interviul cu Băsescu s-a viralizat mult mai bine pe Twitter, unde a adunat 86 de tweet-uri care trimit înspre el.

Topul celor mai virale video-uri din 2009 este condus de un clip publicitar pentru oraşul Pula din Croaţia, pe marginea căruia s-au hăhăit 112 bloguri autohtone. \"The end of choice\", o parodie la adresa imnului turistic al României, a fost preluat, la rându-i, de peste 100 de bloguri.

Andrei Roşca, coordonatorul proiectului bookblog, un blog colectiv de carte care s-a plasat pe un surprinzător loc 3 în topul celor mai comentate bloguri din acest an, este surpins plăcut de aceasă performanţă: \"Pentru cine nu ne cunoaşte, teoretic, n-ar trebui să fim nici măcar pe locul 3. Este anormal ca un blog de cărţi (oricât de bun ar fi) să fie atât de sus într-un top cu zeci de mii de bloguri. Oriunde te uiţi în lumea asta, blogurile-tabloid, cele cu femei dezbrăcate şi care creează controverse sunt mult mai sus decât la noi\". Andrei Roşca este de părere că în afara numărului de vizitatori unici şi a comentariilor, există şi \"alte moduri de a măsura succesul online: influenţa, eficienţa, banii, numărul de oameni cărora le schimbi viaţa\".

Fondatorul metropotam.ro, Dragoş Novac, este de părere că în blogosfera românească se poate constatat în continuare o lipsă de profesionalism: \"Cele mai multe prezenţe sunt însemnări personale sau bloguri ale unor pseudo-vedete. Mă aştept (de fapt, îmi doresc) să apară mai multe bloguri profesioniste, scrise bine, de nişă si implicit bloggeri profesionişti. Şi sper astfel că actuala perioadă în care bloggerii se pricep la toate lucrurile, de la încălzirea globală, la Băsescu şi de la acordul Romaniei cu FMI, la făcutul de cartofi prăjiţi, să fie tranziţionată către o perioadă cu câteva segmente destul de consistente: interesante, vocale şi bine scrise, cu adevarat cu o influenţă şi contribuţie pozitive la blogosferă\".