MENIU

Zeci de mii de persoane şi-au luat rămas bun de la Grigore Vieru

Foto: unimedia.md
Corpul neînsufleţit al lui Grigore Vieru a fost depus la biserica Sfânta Teodora de la Sihla

Câteva zeci de mii de oameni s-au adunat marţi în faţa Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău pentru a-şi lua rămas bun şi a-l conduce pe ultimul drum pe poetul Grigore Vieru.

Sala în care a fost depus poetul a fost neîncăpătoare pentru cei care au venit să-şi ia rămas-bun. Autorităţile au decretat zi de doliu şi au organizat funeralii naţionale. Chişinăul nu a mai cunoscut o înmormântare de o asemenea amploare din 1992, de la moartea interpreţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici, tot într-un accident rutier.

Corpul neînsufleţit al lui Grigore Vieru a fost depus la biserica Sfânta Teodora de la Sihla, care ţine de Mitropolia Basarabiei. Pe parcursul întregii nopţi, mii de oameni au stat la rând pentru a-şi lua rămas bun de la poet.

Marţi dimineaţă, sicriul a fost dus la Teatrul de Operă şi Balet, iar mulţimea a devenit din ce în ce mai numeroasă, oamenii umplând inclusiv străzile adiacente.

Prin faţa sicriului au trecut preşedintele Vladimir Voronin, membrii Guvernului în frunte cu premierul Zinaida Greceanîi, deputaţi, inclusiv din grupul parlamentar al comuniştilor. Au venit să aducă un ultim omagiu poetului şi preşedintele Parlamentului Marian Lupu şi primarul Chişinăului Dorin Chirtoacă, care fac parte din comisia naţională de organizare a funeraliilor.

Grigore Vieru a fost înmormântat alături de poetul basarabean Ion Vatamanu, în acelaşi cimitir unde se odihnesc Doina şi Ion Aldea Teodorovici.

Slujba de pomenire a fost oficiată de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei şi şi preoţi veniţi cu acest prilej din România, de la Bacău, Huşi şi Iaşi.

Au fost prezenţi ministrul Culturii şi Cultelor din România, Theodor Paleologu, consilierul prezidenţial Cătălin Avramescu, precum şi 30 de scriitori şi oameni de cultură din România.

Mai multe articole despre:
deces Chişinău înmormântare Grigore Vieru