Zeci de mii de europeni au protestat înainte de conferinţa de la Copenhaga
Valuri de manifestanţi pe străzile Bruxelles-ul sau Londrei, un tren ecologist care a plecat din Belgia spre Danemarca: zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă în Europa, cu două zile înainte de începerea summitului de la Copenhaga, relatează AFP.
Trenul special numit \"Climate Express\" a plecat în cursul dimineţii de sâmbătă din Bruxelles, pentru a ajunge la Copenhaga 12 ore mai târziu. La bordul său se aflau mai multe delegaţii de negociatori (Franţa, Belgia, Luxembourg), experţi şi militanţi ecologişti, care mergeau în capitala daneză. Omologii lor germani s-au urcat la Koln.
192 de ţări participă din 7 până în 18 decembrie la acest summit, pentru a încerca să ajungă la un acord care să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, ce expiră în 2012. În cursul unor discuţii de ultimul minut, ministrul francez al ecologiei, Jean-Louis Borloo, urma să îi întâlnească sâmbătă, la Moscova, pe vicepremierul rus Igor Secin şi pe un consilier al Kremlinului pentru climă.
În circa 10 oraşe din Franţa, sute de persoane au bătut în tobe, în caserole şi în cutii de conserve, pentru a \"face sunetul mai puternic\". Flash-moburi au fost organizate la exact 12.18, referire la finalul summitului, 18 decembrie (12.18 în engleză). În centrul Parisului, sute de manifestanţi s-au îmbrăcat în portocaliu, negru şi alb, culorile \"Ultimatumului climatic\", asociaţie din care fac parte 11 ONG-uri. La Bordeaux, mulţimea s-a strâns în faţa unei banderole pe care scria \"Climă: Urgenţă Z-2\".
Nici britanicii nu s-au lăsat mai prejos, startul fiind dat la prânz, cu o mesă ecumenică.
\"Se pare în ultimele decenii, poate ultimul mileniu, rasa umană nu a fost bună faţă de Creaţie, după cum civilizaţia noastră nu a fost foarte bună faţă de rasa umană\", a apreciat arhiepiscopul de Canterbury, Rowan Williams, şeful Bisericii Anglicane. \"Acest lucru ne prinde din urmă\", a adăugat el.
Punctul culminant al zilei l-a reprezentat \"Valul\", manifestaţie organizată de asociaţia de ONG-uri Stop Climate Chaos (SCC), care a avut loc pe străzile capitalei britanice, dar şi la Glasgow, Dublin şi Belfast.
Potrivit Sctoland Yard, circa 20.000 de persoane, vopsite cu albastru - pentru a reprezenta apa \"valului\" - au defilat prin Londra. Organizatorii au estimat că 40.000 de persoane s-au alăturat manifestaţiei londoneze şi circa 7.000 celei din Scoţia.
Un autocat a condus coloana, pe care au fost puse banderole pe care scria: \"Urcă la bord Gordon (Brown - n.red.). Fă Copenhaga să conteze\". Mulţimea a scandat \"Justiţie pentru climă. Acum\".
La Bruxelles, până la 15.000 de manifestanţi, îmbrăcaţi în turcoaz şi verde, au cerut un acord ambiţios la Copenhaga. Ei defilat în cartierul instituţiilor europene, de obicei pustiu sâmbăta. Un grup de copii care băteau în tobe se aflau în primele rânduri ale marşului, strigând \"Acţionaţi acum\".
La Stockholm, peste 200 de manifestanţi au străbătut oraşul, sub ploaia măruntă, înarmaţi cu tobe şi pancarte prin care cereau acţiune la Copenhaga. În faţa palatului regal, ei au mărşăluit pe ritmul melodiei \"The final countdown\", a formaţiei Europe.
Copenhaga a înregistrat sâmbătă o zi calmă, cu doar câteva discursuri ecologiste în centru. Afişe şi pancarte ale organizaţiilor care pledează pentru un acord ambiţios au fost împărţite în tot oraşul.
Italienii au preferat să aştepte până în ziua lansării summitului, când vor organiza o manifestaţie pe biciclete, numită \"Copenhaga cheamă Roma\".