MENIU

Will Smith şi soţia lui vor fi gazdele concertului în onoarea laureatului Nobel pentru pace

Foto: nydailynews.com

Actorul american Will Smith şi soţia sa, Jada Pinkett Smith, vor fi maeştri de ceremonie la concertul tradiţional organizat în onoarea laureatului Nobel pentru pace, la evenimentul care va avea loc pe 11 decembrie, la Oslo, a anunţat, miercuri, Institutul Nobel.

În vârstă de 41 de ani, eroul din "Bad Boys", "Men in Black" şi "Independence Day" a fost ales atât datorită celebrităţii sale, cât şi a angajamentului politic şi umanitar, a declarat Geir Lundestad, directorul Institutului. "Am măsurat importanţa lui când am citit că frecventarea cinematografelor a crescut în Statele Unite, în mare parte pentru că Will Smith nu a părăsit filmul", a explicat Lundestad.

Cântăreţul de reggae Wyclef Jean, cântăreţi de muzică country Toby Keith, Donna Summer, portoricanul Luis Fosni şi duo-ul Amadou şi  Mariam fac parte dintre artiştii care vor urca pe scenă.

Un număr record de 250 de candidaturi au fost depuse în acest an pentru premiul Nobel pentru Pace.

Cele mai discutate dintre disticţiile Nobel, premiile pentru pace, ar trebui să puncteze, conform motivaţiei Comitetului Nobel, efortul de a promova drepturile şi libertăţile umane, medierea conflictelor internaţionale şi lupta pentru dezarmare.

Nu de puţine ori, însă, regăsim printre nominalizaţii Nobelului figuri controversate sau, din contră, absenţa unor nume emblematice ale luptei pentru pace. Secretarul general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Iosif Visarionovici Stalin, a fost de două ori pe lista nominalizărilor, în 1945 şi 1948, ce-i drept, într-o perioadă în care fenomenul nazist părea răul major al secolului.  În 1939, chiar Adolf Hitler a fost una dintre propunerile Comitetului Nobel şi, coincidenţă sau nu, din 1939 până în 1943, Nobelul pentru pace nu a mai fost decernat. Dacă Stalin şi Hitler au avut o şansă la Nobel, Mahatma Gandhi a fost omis 12 ani la rând, fiind doar propus, dar niciodată laureat. La fel, printre cei care ar fi corespuns criteriilor Nobel, dar niciodată nu a primit distincţia, se numără defunctul Papă Ioan Paul al II-lea.

Premiul Nobel pentru pace, care, spre deosebire de celelalte Nobeluri, se acordă la Oslo, nu la Stockholm, a fost acordat din 1901 şi până în prezent pentru 96 de indivizi şi 20 de organizaţii, dintre care Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a fost recompensat de trei ori cu această districţie, iar Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi de două ori.

România are şi ea numele legat de unul dintre laureaţii premiului Nobel pentru pace. În 1986, Elie Wiesel, supravieţuitor al Holocaustului, născut la Sighet în 1928, a fost recompensat cu prestigiosul premiu pentru că a devenit "un martor în slujba adevărului şi a dreptăţii", după cum se motiva în discursul de prezentare al Comitetului Nobel, care îl consideră un "mesager al umanităţii".