MENIU

Vosganian: Prima măsură anticriză ar trebui să fie demiterea Guvernului

Foto: Realitatea TV

Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian a anunţat că liberalii şi udemeriştii vor depune în Parlament moţiunea de cenzură astăzi după-amiază, admiţând că este importantă discutarea ei în campanie electorală pentru europarlamentare pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra "eşecului" guvernării.

"În şedinţa de astăzi a BPC al PNL s-a luat act de încuviinţarea pe care au dat-o filialele noastre pentru depunerea moţiunii de cenzură, textul este pregătit şi am decis ca, după o consultare cu UDMR, să depunem astăzi moţiunea de cenzură", a anunţat Vosganian.

El a explicat că documentul împotriva Executivului este structurată pe mai multe capitole de critici aduse actualei guvernări şi este intitulată "Marea păcăleală PDL-PSD". Potrivit lui Vosganian, textul moţiunii de cenzură prezintă "recidiva de promisiuni neonorate din campania electorală şi până astăzi", precum şi lipsa "de viziune stategică şi capacitate managerială", "aducând în discuţie falimentul politicii fiscal-bugetare şi consecinţele acestui eşec pentru viaţa cetăţenilor, cu accente deosebite mai ales pe componenta de educaţie, are este pobabil cel mai flagrant exemplu al eşecului politicii fiscal-bugetare şi a susţinerii politicilor publice ale acestui cabinet".

Vicepreşedintele PNL a mai afirmat că textul moţiunii de cenzură face trimitere, în al treilea rând, şi la OUG 37, "care politizează nepermis structurile administraţiei locale şi poziţia funcţionarului public şi întră în flagrantă contradicţie cu principiile autonomiei locale".

"Şi cel de-al patrulea punct este punerea acestui eşec al politicii fiscal-bugetare într-un context mai larg al eşecului pe proiectul investiţional, al debandadei din domeniul ordinii publice, al întregului şir de politici publice nefinanţate, subfinanţate sau de-a dreptul eşuate", a mai afirmat Vosganian, prezentând "concluzia" moţiunii de cenzură - "actualul Guvern nu este un Guvern care să înfrunte şi să soluţioneze criza, ci este un Guvern care agreavează criza şi fireşte prima măsură anticriză ar trebui să fie demiterea acestui cabinet".

Întrebat despre şansele moţiunii de cenzură, vicepreşedintele PNL a sugerat că, de fapt, miza este aducerea în discuţie a temelor menţionate în textul împotriva Guvernului în campania electorală pentru europarlamentare. "Se demască politica demogogică şi populistă şi se arată opiniei publice, cu date, într-o formulă consistentă, de ce PD şi PSD au fost pregătite să câştige alegerile, dar cu totul nepregătite să ducă acest mandat într-o guvernare eficientă. Într-o perioadă de campanie electorală, când românii sunt chemaţi la vot, o astfel de dezbatere este foarte utilă", a subliniat el.

"Unii spun că asta nu este problematică europeană, că într-o campanie de alegeri europene trebuie să discutăm despre aquis-ul comunitar, despre Constituţia europeană. Unul din punctele centrale ale mandatului european al României este programul de convergenţă, apropierea nivelului de trai al României de celelalte ţări ale UE fără de care România ar fi doar în poziţia de rudă săracă în această familie europeană. De aceea, tot ce se întâmplă în ţară - politica fiscal-bugetară, creşterea impozitelor, reducerea nivelului de trai în contradicţie flagrantă cu poziţia noastră faţă de strategia Lisabona şi cu  programul de convergenţă - sunt părţi ale dezbaterii din campania europeană. Drept urmare, noi propunem această moţiune de cenzură spre dezbatere nu doar a parlamentarilor, ci a opiniei publice", a subliniat el.

"Moţiunea aşează în primul rând lucrurile la punct, arată că PSD şi PDL sunt egal răspunzătoare pentru ce se întâmplă în România astăzi, anume agravarea crizei economice datorită incompetenţei guvernanţilor", a afirmat el. Vicepreşedintele PNL a mai atras atenţia şi că social-democraţii, deşi sunt la guvernare, încearcă, pe de altă parte, să critice măsurile luate. "Geoană nu ştie că FMI trebuie să dea bani la BNR şi cere să se dea la persoanele cu salarii mici, Andronescu nu ştie că nu sunt bani şi cere bani pentru educaţie şi în acelaşi timp, este de acord cu ceea ce se întâmplă", a criticat liderul liberal.

Întrebat câte semnături a strâns PNL, Vosganian a răspuns că 124, de la PNL şi UDMR. "Nu am cunoştinţă ca vreun parlamentar al altei formaţiuni politice să fie raliat moţiunii noastre de cenzură. Fireşte cei care sunt la putere astăzi sunt solidari în a politiza şi a beneficia de clientelar de avantajele guvernării", a adăugat el, precizând că moţiunea va fi depusă în Parlament, astăzi, în jurul orei 17.00.