MENIU

Virusuri noi descoperite în Antarctica

FOTO: ©Brien Barnett

Lacurile din Antarctica sunt mediu foarte bun pentru o comunitatea diversă de virusuri, chiar şi al unora care nu au fost încă identificaţi.

La prima vedere, lacurile îngheţate din Antarctica nu par a fi propice pentru viaţă. Acestea rămân îngheţate timp de aproape nouă luni şi conţin foarte puţine substanţe hrănitoare. Câteva dintre aceste lacuri au o fauna animală redusă şi în general este dominată de microorganisme, printre care alge, bacterii şi virusuri.

Fiind foarte puţine animale şi agenţi microbiani prădători, virusurile joacă un rol foarte important în controlarea numărului de microorganisme, au declarat cercetătorii. Aceste virusuri sunt foarte greu de studiat pentru că nu pot fi crescute într-un laborator. Mulţumită însă tehnologiei care permite secvenţionarea genomului, oamenii de ştiinţă pot identifica virusurile fără să le crească în laborator.

Antonio Alcami, de la Spanish Research Council, împreună cu colegii săi, au analizat ADN-ul virusurilor găsit în mostrele de apă din lacul Limnopolar, şi au descoperit peste 10.000 de specii, înclusiv câteva care nu au fost încă identificate.

Cercetătorii încearcă să îşi dea seama dacă vreunul dintre virusuri trăieşte doar în Antarctica, acest fapt putând determina dacă viaţa microbiologică a evoluat independent la Polul Sud, care a fost izolată timp de mii de ani, sau au fost introduşi recent în ecosistem.

Lucrarea a fost publicată în noiembrie, în jurnalul Science.

Mai multe articole despre:
viruşi Antarctica bacterii alge microbi lacuri