MENIU

Virusul AH1N1 a făcut 5.000 de victime în toată lumea, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Foto: heraldtimesonline.com

Comunitatea internaţională se pregăteşte pentru cel de-al doilea val de răspândire a gripei de tip nou. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în întrega lume au fost confirmate până acum peste 400.000 de cazuri de îmbolnăviri, iar numărul deceselor se apropie de 5.000.

Acum o jumătate de an, Statele Unite anunţau că şapte persoane s-au infectat cu virusul A H1N1. La scurt timp, trei cazuri erau confirmate şi în Mexic. De atunci, virusul s-a răspândit rapid în întreaga lume, de pe continentul american în Europa, Asia, Africa şi Australia.

Spirala îmbolnăvirilor a continuat, iar la sfârşitul lunii iunie, epidemia de gripă s-a transformat în pandemie. În Statele Unite s-a decretat stare de urgenţă sanitară, ceea ce va permite internarea şi tratarea mult mai rapidă a pacienţilor, fără să se mai aştepte aprobările societăţilor de asigurări de sănătate sau a unor agenţii din domeniul sănătăţii.

În Uniunea Europeană semnalul de alarmă a fost tras de comisarul pentru sănătate, Androulla Vassiliou, care a declarat că "Din informaţiile pe care le avem, o treime din populaţia Uniunii Europene va contacta gripa. În cazul unui astfel de scenariu, va trebui, din păcate, să ne aşteptăm la un număr semnificativ de decese."

Companiile farmaceutice din întreaga lume au lucrat non-stop pentru obţinerea unui tratament eficient. În prezent există cinci tipuri de vaccin, iar campaniile de vaccinare au început deja în întreaga lume.