Vicepreşedintele SUA speră într-o prezenţă ridicată la vot a românilor la alegerile prezidenţiale
Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, spune că SUA vor continua să aibă o colaborare strânsă cu orice preşedinte român ales în mod democratic, dar a subliniat că o prezenţă ridicată la urne în ziua scrutinului este foarte importantă.
Într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului România liberă, Joe Biden spune că SUA consideră România un aliat apropiat şi un prieten de încredere atunci când e vorba de abordarea unei serii de "provocări globale", acesta fiind şi motivul pentru care ţara noastră a fost inclusă în miniturneul european al vicepreşedintelui american, care mai are în itinerar Polonia şi Cehia.
La remarca reporterului că vizita în România coincide cu o perioadă preelectorală frământată, iar unele voci susţin că administraţia Obama nu l-ar sprijini pe Traian Băsescu, Joe Biden respinge această ipoteză: "Nu, n-aş spune (aceasta -n.red.)", este replica vicepreşedintelui american. "SUA vor continua să aibă o colaborare strânsă cu orice preşedinte ales în mod democratic", a adăugat numărul doi de la Casa Albă. "SUA şi România au o strânsă relaţie bilaterală bazată pe un set de valori şi interese comune. SUA sunt ferm angajate să continue această alianţă. Sunt sigur că această relaţie se va menţine la acest înalt nivel, indiferent de rezultatul alegerilor", a explicat Joe Biden.
"Sper că prezenţa la urne va fi foarte ridicată în ziua scrutinului, este un lucru foarte important", atrage însă atenţia vicepreşedintele american. Joe Biden menţionează şi Moldova în contextul discuţiei în care arată că SUA colaborează cu România în abordarea unor provocări globale. "Avem aceeaşi dorinţă ca ţările vecine României, inclusiv Moldova, să continue procesul de democratizare şi reformarea pieţei libere şi ne angajăm să sprijinim aceste eforturi", explică vicepreşedintele american.
În ceea ce priveşte Afganistanul, vicepreşedintele american precizează că varianta retragerii trupelor SUA din această ţară nu este luată în considerare, iar în prezent la Casa Albă are loc un proces de consultări, inclusiv cu aliaţi precum România, pentru a decide strategia de viitor.
"SUA continuă să analizeze atent viitorii paşi pe care îi vor face în Afganistan şi Pakistan.(...) Desigur, înainte de a lua o decizie în ceea ce priveşte resursele, este esenţial să ne consultăm îndeaproape cu acele state care participă la misiune, inclusiv cu România şi celelalte ţări aliate, membre NATO sau ţări care au participat cu trupe la misiunea ISAF", a declarat vicepreşedintele american în interviul acordat cotidianului România liberă. "Destructurarea şi anihilarea reţelei teroriste al-Qaida şi a forţelor extremiste aliate rămân principalele obiective ale preşedintelui Obama în Afganistan şi Pakistan", a precizat înaltul oficial american.