Viaţa subacvatică din Marea Neagră va dispărea cu totul în câţiva ani!
Specialiştii spun că peştii şi mamiferele din Marea Neagră sunt ameninţate cu dispariţia, din cauza unui compus chimic. REALITATEA.NET vă propune şapte lucruri pe care nu le ştiaţi despre Marea Neagră.
Ştiati că Marea Neagră are ziua ei, care este sărbătorită în 31 octombrie?
31 octombrie a fost desemnată ”Ziua Internaţională a Mării Negre” în anul 1996, când toate cele şase ţări riverane au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră.
Ştiaţi că Marea Neagră este una din cele mai noi mări ale planetei?
Specialiştii afirmă că marea s-a format în perioada mezozoică, atunci când, prin ridicarea uscatului, vechiul Ocean Tethys a dispărut, iar în locul lui au apărut mai multe mări sau cursuri de apă.
Ştiaţi că, de-a lungul coastelor Mării Negre, în zona Turciei, trăiesc unii dintre ultimii vorbitori de limbă greacă pontică?
Acest dialect a aparţinut comunităţii grecilor stabiliţi în Turcia, care însă au emigrat în Grecia după primul război mondial. Astăzi, acest dialect mai este utilizat doar de câtiva vorbitori, în majoritate bătrâni.
Ştiaţi că viaţa subacvatică din Marea Neagră va dispărea în câţiva ani?
Specialiştii români susţin că, în aproximativ 30 de ani, viaţa subacvatică va dispărea complet din Marea Neagră, din cauza hidrogenului sulfurat (H2S), un gaz solubil în apă şi produs permanent de o specie de bacterii.
Ştiaţi că, din punct de vedere al salinităţii, Marea Neagră este unică?
Salinitatea sa în larg este de 17-18‰, pe când salinitatea celorlalte mări şi oceane variază în intervalul 24-34‰.
Ştiaţi că adâncimea maximă a Mării Negre este de 2.200 de metri?
Această valoare, mai exact 2.212 metri, este atinsă în apropierea ţărmului turcesc al mării.
Ştiaţi că există trei specii de delfini care trăiesc în această mare?
Cele trei specii de delfini sunt delfinul comun, afalinul şi marsuinu. Cel mai mare şi, în acelaşi timp, cel mai cunoscut este afalinul, deoarece se adaptează cel mai uşor la condiţiile de captivitate din delfinarii.