MENIU

Vanghelie: Băsescu a primit sponsorizări de la Omar Hayssam, în 2000 şi în 2004

Foto: newsIn
Vanghelie a declarat că nu se teme de ameninţările pe care le primeşte: "că voi fi arestat în perioada următoare, dacă Traian Băsescu câştigă."

Primarul sectorului 5 susţine că fostul trezorier al PD s-a întâlnit de-a lungul timpului de mai multe ori cu omul de afaceri sirian, Omar Hayssam.

"Dacă mâine apare că-n 2000 când a candidat la primărie şi în 2004 la preşedinţie a luat sponsorizări de la Omar Hayssam? Sunt informaţii publice. Eu sunt sigur că în perioada următoare vor apărea informaţii. Trezorierul dânsului Gheorghe Albu s-a întâlnit în locuri publice cu Omar Hayssam, în restaurante. Eu am aflat acum, poate alţii au aflat mai demult", a declarat sâmbătă preşedintele PSD Bucureşti, în emisiunea Zona de Impact. Vanghelie a precizat totuşi că o parte din informaţii i-au venit la momentul în care Băsescu a schimbat şefii serviciilor secrete.

Vanghelie a declarat că nu se teme de ameninţările pe care le primeşte: "că voi fi arestat în perioada următoare, dacă Traian Băsescu câştigă."

Fugit din ţară în condiţii misterioase, după ce a fost acuzat şi ulterior condamnat la 20 de ani închisoare pentru răpirea a trei ziarişti în Irak, omul de afaceri Omar Hayssam a revebit în centrul atenţiei, după ce cotidianul Gardianul a publicat recent o presupusă stenogrană a unei discuţii dintre acesta şigeneralul Constantin Degeratu, consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională al şefului statului.

Întâlnirea dintre cei doi a avut loc la 9 septembrie 2005, la şase luni de la arestarea sirianului, la cererea celui acuzat de terorism. El a spus că are de comunicat date ce înteresează siguranţa naţională şi că vrea să discute cu preşedintele. În loc de date concrete, sirianul i-a reproşat generalului că este închis, deşi i s-a promis altceva.

Sirianul îi spune la un moment dat că: "Între timp, aşa cum ştiţi, au fost câteva întâlniri cu preşedintele. Şi atunci, eu chiar am început să întreb de presiunile care se făceau asupra mea şi domnul preşdinte chiar mi-a spus: 'Îţi iei copiii şi du-te în America! Eu sunt preşedintele României şi ai toate garanţiile!' I-am spus: 'Domnule preşedinte, uitaţi, speculaţiile de care a aflat presa, sunt monitorizat.'. 'Nu, te rog frumos să stai liniştit, eu îţi garantez că nu se atinge nimeni de un fir de păr de al tău!'."

Degeratu a confirmat întâlnirea cu Omar Hayssam, dar a susţinut că nu s-a discutat nimic din ce relatează jurnaliştii de la "Gardianul".

Ulterior, la începutul acestei săptămâni, preşedintele Traian Băsescu a declarat că discuţia dintre Hayssam şi Degeratu a fost înregistrată ilegal. "Nu am nicio certitudine că a fost o discuţie redată integral, dar generalul Degeratu nu a fost informat, când s-a dus la Parchet, că este înregistrat. Este ilegală, în primă fază. Asupra conţinutului, generalul Degeratu nu confirmă foarte multe dintre afirmaţiile de acolo. Data la care s-a făcut este corectă, la acea dată a avut loc discuţia. A fost o solicitare a unui anchetat în stare de arest de a informa asupra unor elemente de siguranţă naţională. Era un dosar de siguranţă naţională, cel legat de răprea celor trei ziarişti", a explicat preşedintele luni, la o întâlnire a Grupului de Dialog Social.