MENIU

Vaccinarea copiilor poate ajuta la controlul răspândirii gripei H1N1

Foto: iasicastiga.ro

Vaccinare copiilor împotriva gripei H1N1 poate reprezenta o modalitate de a folosi eficient rezervele de vaccin antigripal şi de a controla răspândirea pandemiei de gripă, potrivit unei cercetări a medicilor de la Universitatea din Warwick, informează presa americană de specialitate.

Rezultatele cercetării, făcută cu fonduri de la Wellcome Trust şi Uniunea Europeană, arată că metoda vaccinării copiilor alături de alte măsuri de control ar putea ajuta la controlul răspândirii pandemiilor precum cea curentă, de gripă H1N1.

Din momentul în care Organizaţia Mondială de Sănătate a declarat pandemie de gripă H1N1, ţările caută măsuri pentru a controla răspândirea bolii, măsuri care includ tratamentul antiviral, distanţarea socială şi plasarea în carantină a indivizilor infectaţi. Companiile farmaceutice au început deja producţia de vaccin împotriva acestei tulpini de virus, însă dacă răspândirea virusului va creşte semnificativ în toamnă, aşa cum prezic specialiştii, este probabil ca rezervele de vaccin să nu fie suficiente pentru a vaccina întreaga populaţie.

În cercetarea medicilor de la Universitatea Warwick, publicată în jurnalul Epidemiology and Infection, a fost folosit un model pe computer pentru a prezice modul de răspândire a gripei şi pentru a găsi metode eficiente de control.

Cercetătorii au arătat că, aşa cum este de aşteptat, boala se va răspândi mult mai rapid în comunităţile dens populate, sugerând că acestea ar trebui să reprezinte zone prioritare pentru vaccinare anti-gripală. În plus, cercetarea arată că vaccinarea tuturor membrilor familiilor dintr-o astfel de zonă cu risc mare de răspândire ar reprezenta o utilizare ineficientă a resurselor. În schimb, potrivit cercetătorilor, vaccinarea indivizilor cheie din aceste comunităţi ar oferi suficientă protecţie şi celor din jurul lor. Cercetătorii americani cred că modelul lor, deşi reprezintă o simplificare a realităţii complexe a transmiterii gripei, oferă un argument puternic pentru vaccinarea copiilor.

"Modelele noastre sugerează că în funcţie de cât de mare este o familie, ceea ce în multe cazuri înseamnă mai mulţi copii care locuiesc acasă, cu atât mai probabilă este răspândirea infecţiei. Acest lucru nu înseamnă că toţi cei din respectiva casă trebuie vaccinaţi, însă sugerează că programele de vaccinare a copiilor ar putea ajuta la controlarea pandemiei," spune prof. Keeling de la Universitatea din Warwick.
Mai multe articole despre:
copii vaccin medic gripa pandemie H1N1